Obnovljivi izvori energije preuzimaju primat u Evropi

Dodajte komentar
Ilustracija

Tokom prošle godine širom Evrope izgrađeno je 24,5 GW novih elektrokapaciteta, od kojih 21,1 GW ili 86 odsto dolazi iz energije vjetra, sunca, biomase i vode. Time je premašen raniji rekord iz 2014. godine kada je taj procenat iznosio 79 odsto. U EU, prošle godine se čak devet desetina novih energetskih kapaciteta obnovljivih izvora energije odnosilo na struju iz vjetroelektrana. Kako piše britanski “The Guardian”, to je znak da se Evropa drastično okreće od fosilnih goriva.

Prema podacima “WindEurope”, prvi put vjetroparkovi čine više od polovine instaliranih kapaciteta, tako da je snaga vjetra zauzela mjesto uglja i postala drugi najveći evropski izvor energije posle gasa.

Njemačka je prošle godine instalirala najviše kapaciteta iz energije vjetra, a i Francuska, Holandija, Finska, Irska i Litvanija su postavile nove rekorde. Velika Britanija je imala tri odsto manje novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra, ali je apsolutni rekorder po izgradnji morskih vjetroelektrana, koje su dvostruko skuplje od kopnenih, čime su uspjeli uhvatiti priključak na prošlogodišnji paneuropski investicioni talas u vrijednosti od 27,5 milijardi eura.

Najveći prošlogodišnji projekat je morski vjetropark “Gemini” kod holandske obale, koji je spojen na elektrodistributivnu mrežu i koji će biti drugi najveći takav tip elektrana na svijetu. Prema veličini prate ga dva morka vjetroparka – njemački 582 MW “Gode Wind 1 i 2” i holandski “Westermeerwind” od 144 MW.

U SAD u sektoru solarne energije radi dvostruko više ljudi nego u sektoru koji eksploatiše naftu i ugalj zajedno. Takođe, u vjetroelektranama je više zaposlenih nego u nuklearnim, hidro i termopostrojenjima. Prema podacima američkog Ministarstva energetike, broj zaposlenih u industriji proizvodnje energije iz vjetra dostigao je 100.000, a u narednih desetak godina očekuje se da taj broj bude učetvorostručen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *