Zeleni soliteri: Vertikalna šuma u Kini

Dodajte komentar

Italijanski arhitektonski biro Stefano Boeri iz Milana je u kineskom gradu Nandžing kreirao vertikalnu šumu. Zapravo, u pitanju su dva solitera koji će u betonsku džunglu donijeti dodir šume i obezbijediti zdravu zelenu oazu u sred zagađenog grada.

U Nandžingu će uskoro postojati vertikalna šuma! U pitanju su dva solitera čiji je spoljašnji dio potpuno okružen drvećem i žbunjem. Zeleni soliteri će doprinijeti obnovi životne sredine- smatra se da će proizvoditi 60 kilograma kiseonika i uticati na biodiverzitet grada. Soliteri će biti završeni 2018. godine i biće prve vertikalne šume u Aziji.

Nacrt je uradila arhitektonska firma Stefano Boeri. Veći soliter će biti visine 200 metara a manji visine 180. Na njima će biti više od 1000 drveća i 2500 žbunova, a ukupno 23 različite biljne vrste. Na višim spratovima planirane su kancerlarije, muzej, škola arhitekture, a na nižim bazen i hotel Hyatt sa kapacitetima do 247 soba. Izgradnja sličnih solitera se planira i u Lozani u Švajcarskoj. Više o ovom projektu pogledajte ovdje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *