Pregled štampe za 18. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Olakšavaju preduzećima pristup finansiranju

Evropski investicioni fond (EIF) i Crnogorska komercijalna banka (CKB) potpisali su ugovor o garanciji za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Crnoj Gori u okviru Programa za razvoj preduzetništva i inovativnost na Zapadnom Balkanu. Iz CKB je saopšteno da je cilj ugovora da pod povoljnim uslovima u naredne dvije godine, olakša MSP u Crnoj Gori pristup finansiranju davanjem kreditnog pokrića za portfolio od 20 miliona eura.

MA klizi u stečaj, a nadležni ćute

Vlada Montenegro erlajnsu više ne može da daje državnu pomoć, a stanje u kompaniji je takvo da joj prijeti stečaj, kazao je Vijestima poslanik SDP-a i bivši ministar finansija Raško Konjević.

Najviše dala i uzela Norveška

Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u periodu januar-oktobar prošle godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), iznosio je 593,9 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 281,2 miliona eura.

Dnevne novine

Zaštita investitora ključna prednost CG

Na listi zemalja najboljih za poslovanje u 2017. godini magazina Forbs, Crna Gora se našla na 50. mjestu. Istraživanjem je ukupno obuhvaćeno 139 država, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Na proljeće avio-linija ka UAE

Turistički kompleks Porto Montenegro najbolji je promoter značaja turizma u Crnoj Gori i šansa za podsticaj daljeg interesovanja za ulaganje u tu oblast iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović na sastanku sa predsjednikom Vlade UAE šeikom Muhamedom bin Rašid al Maktumom.

Luksuz je nekorišćenje pretpristupnih fondova

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović naložio je juče zaposlenima u tom resoru, koji su zaduženi za sprovođenje poziva za dodjelu bespovratne podrške namijenjene jačanju prerade IPARD like 2.2, da povećaju efikasnost i vidljivost na terenu.

Crnogorska ekonomija raste 3,1 odsto u 2017.

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je juče stopu rasta crnogorske ekonomije od 3,1 odsto u ovoj godini. U zimskim međuprognozama MMF-a, navodi se da bi region evropskih ekonomija u nastajanju i razvoju, među kojima je i Crna Gora, u 2017. trebalo da raste 3,1 odsto, a u 2018. 3,2 odsto.

Dan

Država mogla da izbjegne milionsku štetu

Da su vodovodi u državi ugrađivali vodomjere sa takozvanim suvim mehanizmom, umjesto onih sa mokrim, bila bi izbjegnuta ogromna materijalna šteta do koje je došlo usled niskih temperatura. Kako je za “Dan kazao inženjer i tehnički direktor podgoričke kompanije Sigilum Filip Vujović, nijedan vodomjer sa suvim mehanizmom tokom ekstremno niskih temperatura nije pukao.

Fabrisa predložio za viceguvernera

Guverner Radoje Žugiću predložio je Skupštini da imenuje Nikolu Fabrisa za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet. Fabris je i do sada obavljao tu funkciju. Predlog Žugića juče je objavljen na sajtu Skupštine, a prema podacima iz predloga, predat je 30. novembra.

Inflacija 0,2 odsto

Potrošačke cijene u 2016. godini u odnosu na isti period prošle godine bile su u prosjeku niže za 0,2 odsto, saopštili su iz Monstata. Isto toliko, kako su naveli, iznosila je mjesečna inflacija u decembru, mjerena indeksom potrošačkih cijena. Potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 0,9 odsto.

Pobjeda

Rekordan odliv zbog Telenora

U Crnu Goru je za devet mjeseci prošle godine investirano 312,7 miliona eura, pokazuju juče objavljeni podaci Centralne banke. – U istom periodu iz zemlje se odlilo 281,2 miliona navodi se na sajtu CBCG.

Prva banka ispunjava propisane parametre

Prva banka ispunjava propisane parametre i ubuduće će uz određena poboljšanja sa ostalim bankama doprinositi kreiranju stabilnog i zdravog bankarskog sistema ocijenjeno je juče na sastanku guvernera dr Radoja Žugića sa glavnim izvršnim direktorom Prve banke Tarikom Telaćevićem.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *