Najviše loših kredita na Balkanu

Dodajte komentar

Kreatori politika na zapadnom Balkanu treba da izbalansiraju finansijske sektore u svojim zemljama da bi se potakao dugoročni rast u regiji, navedeno je u novom izvještaju Svjetske banke.

Prema izvještaju “Rizici i prinosi: Upravljanje finansijskim izborima u svrhu inkluzivnog rasta u Evropi i centralnoj Aziji”, koji je predstavljen na jučerašnjem skupu u Beču, preveliko oslanjanje na kredite doprinosi nedovoljnoj razvijenosti tržišta kapitala i velikom broju nekvalitetnih zajmova u cijeloj regiji.

Razvoj finansijskog sektora mora ići dalje od olakšanja pristupa bankovnom kreditu, omogućavajući izbalansiran razvoj finansijskog sistema, kako u bankarskom tako i nebankarskom pod-sektoru naročito tržišta kapitala i osiguranja da bi se podržao inkluzivan rast u Evropi i centralnoj Aziji“,  navedeno je u novom izvještaju SB.

Guverner austrijske Narodne banke i domaćin skupa, Ewald Nowotny, kazao je da, iako u regiji, nakon početka svjetske finansijske krize, ostvaren napredak, finansijski sektor može učiniti mnogo više na poticanju prilika za održiv i ravnomjeran rast.

Skup se, kako je saopšteno, fokusirao na specifične izazove na zapadnom Balkanu, uz učestvovanje predstavnika najvišeg nivoa, uključujući guvernere centralnih banaka Albanije, Crne Gore, Kosova, BJR Makedonije i Srbije.

Zapadni Balkan bilježi 16 procenata nekvalitetnih zajmova što spada među najviše na svijetu. U široj ECA regiji, tek oko 38 procenata odraslih ima neki vid štednje u poređenju s prosjekom razvijenog svijeta od 54 procenta a tek nekoliko procenata koristi osiguranje. Nepovjerenje u banke je takođe veće nego u bilo kojoj drugoj regiji svijeta – navedeno je u saopštenju SB.

Prema izvještaju, za ostvarivanje održivog i inkluzivnog rasta, zemlje regije treba da izbalansiraju finansijski razvoj između: stabilnosti (npr. rješavanje pitanja nekvalitetnih zajmova i smanjenje nestabilnosti privatnih kredita), efikasnosti smanjenje ukupnih troškova i neto kamatnih marži na aktivu), inkluzije (povećanje korištenja vidova štednje i osiguranja) i dubine (razvoj tržišta kapitala i diversifikacija finansijskog sistema zemlje).

Zemlje zapadnog Balkana mogu najbolje unaprijediti inkluzivan rast fokusirajući se više na jačanje finansijske efikasnosti, povećanje štednje i razvoj tržišta kapitala – kazala je direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Elen Goldštajn.

U izvještaju je navedeno da su tokom devedesetih zemlje širom ECA regije izabrale model brzog finansijskog razvoja, fokusiranog na rast bankovnih kredita, često finansiranih stranim kapitalom. Taj je model pomogao jačanju finansijske.inkluzije firmi i domaćinstava ali je i bio praćen manjom finansijskom efikasnošću i povećanom osjetljivošću. Kao posledica, regija je bila pogođena s dvije velike bankarske krize, prva krajem devedesetih i potom opet nakon 2008.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *