Pregled štampe za 10. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Gubitaši i dužnici ne mogu očekivati nove povlastice

Firme koje negativno posluju, zadužene su i ne plaćaju obaveze prema državi i dobavljačima ne mogu očekivati niže kamate na kredite, rekao je u intervjuu “Vijestima” nedavno izabrani generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

Prodaju državne zapise vrijedne 16,4 miliona eura

Prva ovogodišnja aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijednih 16.400.000 eura, biće održana u četvrtak. Na sajtu Centralne banke (CBCG), koja vodi postupak, objavljeno je da se ponude mogu dostavljati do četvrtka do 12 sati.

Sertifkat Excellent ima 250 MSP

U Crnoj Gori je 250 preduzeća nosilaca sertifikata Excellent SME, koji ostvaruju više od 27 miliona eura profita i zapošljavaju blizu 5,7 hiljada radnika. Ta preduzeća su, kako je saopšteno iz Privredne komore, imala ukupan godišnji prihod od 447 miliona eura, a raspolažu kapitalom od preko 300 miliona eura.

Dnevne novine

Crna Gora je nebrušeni dijamant

Regionalni direktor kompanije Merit internacional, koja upravlja sa tri kazina u Crnoj Gori u hotelima Splendid, Avala i Hilton, u razvoju kazino turizma vidi veliku šansu Crne Gore. On u intervjuu za Dnevne novine ističe da će njegova kompanija privlačiti dobro platežne goste tokom čitave godine i da sprema detaljan plan za nova ulaganja u našu zemlju.

Kotor posjetilo skoro milion turista u 2016.

Skoro milion turista posjetilo je Kotor tokom prošle godine, pri čemu na kvalitet turističke i nautičke sezone nijesu uticali bezbjednosna situacija i ograničen broj smještajnih kapaciteta, kazao je direktor Turističke organizacije tog grada Mirza Krcić.

Nezaposlenost u eurozoni najniža od 2009. godine

Stopa nezaposlenosti u eurozoni se u novembru zadržala na najnižem nivou za sedam godina, jer je skroman ekonomski zaokret nastavljen, pokazuje statistika.

Dan

Svi berzanski indeksi u crvenom

Za domaće tržište kapitala sa 20-ak transakcija dnevno možemo slobodno reći da je najpasivnije u regionu, a možda i u Evropi, kazao je u intervjuu za “Dan izvršni direktor društva za upravljanje fondom Trend, Baterflaj finans Nedeljko Šuškavčević.

Imovinu vrijednu milione prodali za 340 hiljada

Imovina cetinjske fabrike Košuta u stečaju prodata je za svega 340 hiljada eura, saznaje “Dan iz više izvora. Od imovine koja je procijenjena na nekoliko miliona eura radnici nijesu dobili ni centa, a novi vlasnici vrijednog zemljišta su četiri privatne kompanije Zrnožit, Eurogum, Montel i Sileks promet.

Ponudu dostavio samo Bemaks

Kompanija Bemaks jedina je dostavila ponudu na javni oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za ekploataciju mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena sa ležišta Vilići u Opštini Pljevlja, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Pobjeda

Elektronska evidencija štiti državu od duplih troškova

Postojećim sistemom evidencije ne može se uspješno upravljati izdacima za sudske sporove, kazala je u razgovoru za Pobjedu zaštitnica imovinskopravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović.Uspostavljanjem elektronske evidencije unaprijedio bi se, kako je kazala, rad u pisarnicama, a naročito povezivanje podataka u kancelarijama, posebno kada ista lica iz istog činjeničnog i pravnog osnova pred različitim organima pokreću postupke.

Odobrena gradnja tri tunela i dva mosta

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je Ministarstvu saobraćaja građevinske dozvole za izgradnju tunela Klopot, Vilac i Preslo, kao i za mostove Preslo i Jabuka, na prioritetnoj” dionici auto -puta Bar Boljare. Tuneli Klopot, Vilac i Preslo se sastoje od po dvije odvojene tunelske cijevi, svaka za po jedan smjer kretanja.novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *