Kad banka ima višak kapitala…

Najveća norveška banka DNB ASA, poznata kao apsolutni pobjednik stres testa, našla se ponovo u fokusu investitora. Ovoga puta zbog – viška kapitala.

U tim okolnostima, na kojima bi joj pozavidjele mnoge banke u Evropi, očekuje se da će DNB krenuti u otkup svojih akcija, prenosi Blumberg. Barkliz procjenjuje da će DNB otkupiti pet miliona kruna ove godine, a iznos bi mogao da se udvostruči u 2018. Drugi pak vjeruju da će višak vratiti akcionarima kroz isplate dividendi. Govorkanja na tržištu DNB zasad ne želi da komentariše, međutim, banka je dala do znanja da je otvorena za otkup sopstvenih akcija.

Nakon stres testa, nije nezapaženo prošlo ni da je DNB neokrznut prebrodio pad cijena nafte koji je mnoge njegove klijente doveo do propasti. Zato mu je Credit Suisse povisio ciljanu cijenu dionice za 30 odsto i izglede rejtinga u stabilne.

U Barclaysu ističu da će DNB ujedno imati manje problema sa ispunjavanjem zahtjeva za kapitalom od ostalih, pri čemu treba istaći da je norveški regulator stroži u primjeni minimalnih zahtjeva od većine ostalih zemalja.

DNB je ujedno i jedina velika nordijska banka koja ne posluje u okruženju negativnih kamatnih stopa jer je ključna stopa u Norveškoj 0,5 odsto.

Check Also

Apple Irskoj počeo počeo da vraća 13 milijardi poreza

Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko nedjelja početi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *