Pregled štampe za 9. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nestabilan sistem, veliki nameti…

Nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir, slaba naplata potraživanja, veliki dug državnih organa prema privredi, brojni fiskaliteti i parafiskalni nameti neki su od ključnih problema sa kojima su se crnogorski poslodavci suočavali u prošloj godini, saopšteno je iz Unije poslodavaca.

Bolje koristiti rijeke gradnjom velikih elektrana

Crna Gora može biti značajan činilac u oblasti energetike, ne samo u okruženju, već i šire, a korišćenjem hidropotencijala može se učiniti značajan pomak u tom sektoru, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Njemci hoće Adu , spremili 200 miliona

Njemačka agencija TUI, zainteresovana je za višedecenijski zJTCp nudističkog naselja na Adi i hotela Belvi na Velikoj plaži, koji posluju u sastavu “Ulcinjske rivijere”. U te svrhe, njemački turoperator je već obezbijedio početna kreditna sredstva u iznosu od 200 miliona eura, saznaju Vijesti iz više izvora.

Dnevne novine

Jaca konkurencija snižava cijene usluga

Broj operatora koji pružaju elektronske komunikacione usluge u Crnoj Gori raste i u svakom segmentu tržišta jača konkurencija, koja dovodi do sniženja cijena, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić.

Nezaposlenost će biti najveći izazov u 2017.

Jedan od najvećih izazova sa kojima će se suočiti crnogorska ekonomija u godini pred nama jeste nezaposlenost. U cilju njenog smanjenja, u 2017. ćemo nastaviti sa politikom privlačenja strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata koji su temelj ekonomskog rasta, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Građani najviše traže kredite za refinansiranje

Prošla godina je za Erste banku bila veoma dinamična i intenzivna, ali i izuzetno uspješna, s obzirom na to da je ostvaren rast u ključnim pokazateljima poslovanja, saopštio je njen gavni izvršni direktor Aleksa Lukić.

Dan

Država u sivoj zoni gubi pola milijarde

Sve što je ostvareno u sivoj zoni izgubljeno je, a mogući gubitak države u sivoj zoni kreće se oko 500 miliona eura, kazao je u intervjuu za “Dan dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković.

Različiti obračuni banke i sudskih vještaka

Jedan broj klijenata, korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima, odbio je ponude Adiko banke, bivše Hipo Alpe Adrija, iz razloga što banka, odnosno treća lica, ne primjenjuje pravilno Zakon o konverziji franaka u eure, i na taj način ponovo pokušava da prevari klijente, kazao je za “Dan predstavnik korisnika tih kredita Dragan Senić.

U bankama plate duplo veće nego u školama

Prosječna plata u 2015. godini iznosila je 480 eura, a ispod tog prosjeka zarade su primili u deset sektora. U preostalih devet sektora zarade su bile iznad 480 eura. Najviše zarade, prema Monstatovom statističkom godišnjaku, bile su u oblasti finansijskih usluga 973 eura i telekomunikacija 919 eura.

Pobjeda

Počinje prevođenje Zete u Krupac

Priča o prevođenju Zete u Krupac aktuelna je već godinama, a o izgradnji HE Komarnica, kao strateški važnoj investiciji, čak i decenijama, alije, izgleda, došlo vrijeme i da se započnu ti važni projekti.

Slaba naplata potraživanja ključni problem

Nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir, slaba naplata potraživanja, veliki dug državnih organa prema privredi, brojni fiskaliteti i parafiskalni nameti neki su od ključnih problema sa kojima su se crnogorski poslodavci suočavali u prošloj godini, saopštenoje iz Unije poslodavaca.

O modernizaciji pruge Beograd – Bar tokom godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović saopštilaje da očekuje da će tokom ove godine biti potpisani ugovori o daljoj modernizaciji pruga Beograd Bar i Beograd Niš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *