Bitcoin u jednom danu izgubio 20 posto vrijednosti

Dodajte komentar

Virtuelna valuta bitkoin, čija je vrijednost prethodnih mjeseci znatno porasla zahvaljujući transakcijama u Kini, juče je naglo pala za 20 odsto.

Virtuelna valuta, koju ne kontroliše nijedna centralna banka, juče je dostigla rekordni nivo od 1.165,89 dolara, ali jekasnije u toku dana izgubila 20 odsto vrijednosti i pala na 950,5 dolara.

Vrijednost bitkoina od njegovog nastanka 2009. godine stalno fluktuira. U avgustu je poslije navoda o krađi bitkoina u vrijednosti od desetina miliona dolara, njegova vrijednost pala za više od 20 odsto.

Bitkoin nastaje komplikovanim kompjuterskim procesima, a prodaje se i kupuje preko internata, mada se može koristiti i za plaćanje robe i usluga.

Popularan je jer omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi trećih strana.

Kritičari zamjeraju nedostak transparentnosti kod bitkoina kakav postoji među centralnim bankama koje obično izdaju valute, kao i to što se lako može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima oružjem i drugom spornom robom.

Pošto postoji ograničena količina bitkoina koja se može napraviti – 21 milion jedinica, a više od tri četvrtine je već stvorena, njegova vrijednost raste. Rastu je takođe doprinijelo slabljenje tradicionalnih valuta u odnosu na dolar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *