Pregled štampe za 5. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ročište odloženo za 16. februar

Rasprava u parnici kojom 70 nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond tuže taj fond i Društvo za upravljanje Euroinvest odložena je za 16. februar. Vještaku fmansijske struke Hamidu Šaboviću sud je naložio da do tada utvrdi promjene na imovini (pokretnoj i nepokretnoj) i novčanim sredstvima koje je fond posjedovao na dan pokretanja parnice u odnosu na sadašnje stanje.

Smanjili smo dug za 12 miliona

Poreska uprava (PU) u prošloj godini je smanjila poreski dug za 12 miliona eura, kazao je za “Vijesti” direktor te institucije Miomir M. Mugoša. Prema podacima PU, na kraju novembra 2016. godine poreski dug je bio 574.924.132 eura, dok je na kraju decembra 2015. iznosio 587.688.851 eura.

Dnevne novine

NORVEŽANI NAJVIŠE ULAGALI, NOVAC STIZAO I IZ PANAME

Ukupan priliv direktnih stranih investicija u 2016. godini, prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, iznosio je 550 miliona eura. Najviše novca u našu državu stiglo je iz Norveške i to 188 miliona eura, zatim slijedi Italija sa 47 miliona, dok je na trećem mjestu Rusija sa poslatih 37 miliona

Brodovi uplovili, počela nautička sezona u CG

Manji putnički brodovi Atina i Artemis otvarili su zvanično nautičku sezonu u Kotoru. Početak 2017., kao i 2016. godine obilježio je dolazak broda Atina koja je, prema podacima sa sajta Marinetraffic, isplovila iz Dubrovnika i u Kotor stigla juče ujutro.

Blokirano više od 15.000 crnogorskih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalaze 34 kompanije više nego na prethodnom.

Dan

Mijenjaju zakon zbog prodaje Prve banke

Nacrt zakona o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) je završen a njime se ograničava uticaj Savjeta CBCG na davanje licence kako bi banka započela poslovanje u Crnoj Gori. Umjesto toga, ponuđena nova rješenja sada daju veća ovlašćenja guverneru CBCG u postupku dodjele takve licence, što se povezuje sa prodajom Prve banke Crne Gore inostranim investitorima, za šta, prema saznanjima “Dana”, postoji obnovljen interes.

BDP 1,241 milijardu

Bruto domaći proizvod Crne Gore u trećem kvartalu iznosioje 1,241 milijardu eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 1,181 milijardi eura, saopštili su iz Monstata i dodali da su u pitanju preliminarni podaci.

Radna mjesta za 120 osoba

Pored ministra i državnog sekretara, u Ministarstvu javne uprave (MJU) biće angažovano 120 osoba. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora, koji je utvrdila Vlada, definisane su organizacione jedinice i njihov djelokrug, radna mjesta, broj izvršilaca, opis poslova i uslovi za njihovo obavljanje, raspoređivanje državnih službenika i namještenika, kao i zapošljavanje pripravnika.

Raskidaju kolektivni ugovor, spremaju 22 otkaza

Uprava NLB banke namjerava da uruči 22 otkaza i da raskine kolektivni ugovor koji je potpisan na neodređeno vrijeme. Glavni izvršni direktor banke Martin Leberle o planu reorganizacije obavijestio je sindikat dan pred Novu godinu.

Pobjeda

Do sada potrošili 171 milion za auto-put

Kineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar -Boljare je do kraja prošle godine izvela radove vrijedne 171,2 miliona eura, odnosno 21 odsto od ugovorene vrijednosti za projektovanje i izgradnju te dionice, saopštio je ministar saobraćaja Osman Nurković u intervjuu Pobjedi.

U slučaju bankrota za jednu od pet banaka bi falilo para

Testiranje pet banaka je pokazalo da smo prilično osposobljeni da intervenišemo radi očuvanja finansijske stabilnosti bankarskog sistema. To znači da bi u kratkom roku bili isplaćeni garantovani depoziti u slučaju da neka od banaka ode u stečaj ili likvidaciju kazao je za Pobjedu izvršni direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *