Pregled štampe za 4. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Kocka za pet dana pod lupom države

Svi priređivači kladioničarskih igara u kladionicama i na internetu i vlasnici automat klubova moraju do 9. januara da se uključe u sistem online nadzora Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija.

Da smanjite dug, hitni veliki rezovi

Direktorka Kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru Tatjana Proskurjakova u razgovoru za “Vijesti” je kazala da neodrživ i brz rast javnog duga predstavlja kritičnu prijetnju za malu otvorenu crnogorsku ekonomiju bez vlastite valute, te da Vlada mora hitno provesti ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju i vratiti budžet u ravnotežu do 2019. godine i stabilizovati nivo duga.

Sporno uvođenje stečaja u Dakiću

Predsjednik Koordinacinog odbora povjerilaca bivše fabrike “Radoje Dakić” Milan Vukčević podnio je, u zakonskom roku, žalbu Apelacionom sudu na odluku Privrednog suda da pokrene stečaj u ovom preduzeću i zatražio da se ta odluka poništi.

Dnevne novine

Ocekuje nas uspješna zimska sezona

Aktivnosti na pripremi zimske turističke sezone upućuju na očekivanje da će njeni pokazatelji biti uspješniji od prošlogodišnjih, pri čemu i dalje treba raditi na smanjenju negativnih uticaja vremenskih prilika i unapređenju ponude zimskih centara, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Budžet za razvoj klastera duplo veci

Budžet Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu biće duplo veći u odnosu na prethodnu, zbog povećanog interesovanja, i iznosiće 100.000 eura umjesto dosadašnjih 50.000, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Cijena nafte porasla 45%

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle godine su porasle više od 45 odsto, što je njihov najveći rast od 2009. godine, a zahvaljuje se odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje.

Dan

Istraživanja počinju u 2018. godini

Kompanije Eni i Novatek, koje treba da istražuju četiri bloka podmorja, izvršile su osnivanje dijela stranih društva u Crnoj Gori, piše u informaciji koju je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Imovinu prodaju za 1,42 miliona

Imovina plužinske Fabrike elektroda (FEP) po deveti put je ponuđena na prodaju, a zainteresovani kupci do 9. februara treba da dostave ponude Privrednom sudu. Prodaja će se obaviti javnim prikupljanjem ponuda, a njihovo otvaranje planirano je za 10. februar.

Država sindikatu dužna 711.586 eura

Država Crna Gora dužna je Savezu sindikata (SSCG) 711.586 eura, to je konstatovano na poslednjoj sjednici Vlade, a isplatu tog novca u SSCG očekuju nakon praznika. U pitanju je novac koji je po tužbama “žrtava tranzicije, odnosno radnika koji su ostali bez posla, isplaćivan sa računa SSCG, a to je bila obaveza Vlade.

KAP krao struju, a država plaća

Budžetom za narednu godinu Vlada je planirala da se odrekne dobiti u elektroenergetskim subjektima, u kojima ima vlasnički udio, kako bi te kompanije mogle da koriste ta sredstva za prebijenje međusobnih potraživanja.

Pobjeda

Auto-put će se brže graditi u 2017.

S obzirom na to da smo u prošloj godini počeli radove na ključnim objektima prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare i dobili građevinske dozvole, dinamika radova u ovoj godini će biti značajno brža, saopštili su predstavnici kineske kompanije CRBC.

Pripreme za članstvo u Evropskoj monetarnoj uniji

Predlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci, kojim bi ova institucija trebalo da dobije i veću nezavisnost, proslijeđen je Vladi. Iz Centralne banke Pobjedi su kazali da u Predlogu nema većih izmjena u odnosu na nacrt, koji je bio na javnoj raspravi u januaru ove godine. Nacrtom je, podsjetimo, definisano da Savjet CBCG ima osam, umjesto sadašnjih sedam članova, odnosno trećeg viceguvernera, kao i da članovi Vlade neće moći da prisustvuju sjednicama Savjeta, a da Skupština odlučuje o raspolaganju imovinom CBCG.

Račune redovno plaća polovina domaćinstava

Izmjene metodologije u obračunu i naplati mrežnih usluga sigurno će uticati na naše odnose sa krajnjim kupcima, ali i sa operatorima na koje se te izmjene i odnose, izjavio je direktor FC Snabdijevanje Vladimir Bojičić i naglasio daje ova godina velika nepoznanica za sve.

Ove godine za privredu 120 miliona eura kredita

Investiciono-razvojni fond će u ovoj godini ponuditi beskamatne kredite ne samo nezaposlenim viskoškolcima, nego i ženama koje imaju potencijala za biznis i tehnološkim viškovima -kazao je u intervjuu Pobjedi dr Zoran Vukčević, predsjednik borda Fonda.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *