Nigerija: 50 hiljada fantomskih službenika na platnom spisku

Dodajte komentar

Nigerijska vlada izbrisala je oko 50 hiljada ljudi s popisa državnih plata jer su formalno bili zaposleni u državnoj upravi i dobijali plaće državnih službenika, ali nikada se nisu pojavili na poslu, javlja Spiegel.

Ovakav potez nigerijskoj će vladi donijeti uštedu od čak 630 miliona eura na godišnjem nivou. Saopšteno je i da je 11 osoba predato Ekonomskoj i finansijskoj komisiji za kriminal, piše Premium Times.

Nagrade za zviždače

Predsjednik Nigerije Muhammad Buhari koji je izabran na izborima prošle godine, najavio je nemilosrdnu borbu protiv korupcije. U februaru je osnovao Odbor koji će se baviti pitanjem korupcije, a njihov rad ubrzo je počeo da pokazuje rezultate.

Nigerija je poznata po visokoj stopi korupcije. U akciji nazvanoj “funkcioneri fantomi” koja je pokrenuta tokom 2016. država će uštedjeti velike iznose, stoji u saopštenju iz predsjednikove kancelarije. Vlada će nastaviti da radi kako bi oslobodila državni aparat od ovakvih prevara.

Vlasti su prošle nedjelje objavile kako Buharijeva vlada planira nove mjere kako bi što efikasnije došli do dokaza o korupciji unutar državnog aparata. Obećali su posebnu zaštitu za zviždače, kao i dodatne nagrade za uštede

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *