Erste Asset Management osniva dva nova fonda koji će ulagati u hrvatski dug

Dodajte komentar
Finansijski regulator odobrio je Erste Asset Managementu (EAM) osnivanje dva nova obveznička fonda koji će, kako najavljuju iz tog društva, primarno ulagati u hrvatske obveznice.

Na sjednici održanoj u petak Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) objavila je rješenje kojim se EAM-u odobrava osnivanje i upravljanje investicionim UCITS fondovima Erste Adriatic Short Term Bond Erste Local Short Term Bond. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnio Miroslav Jurišić, član Uprave EAM-a, razlika između fondova je prvenstveno u valutama.

Fond Erste Local Short Term Bond će biti u kunama, odnosno obračunska jedinica će biti denominovana u kune, dok će Erste Adriatic Short Term imati euro kao valutu obračunske jedinice“, ističe Jurišić.

U Hanfinom rješenju stoji kako će fondovi moći da ulažu u dužničke hartije od vrijednosti te instrumente tržišta novca u Hrvatskoj, zemalja bivše Jugoslavije te Albanije, Bugarske, Mađarske i Rumunije. Međutim, dominantno će se ulagati u Hrvatskoj, tvrdi Jurišić.

“Izloženost SEE regiji kao i nekim drugim tržištima, definisanim Prospektima fondova, služiće kao sredstvo diversifikacije, ali i zbog ostvarivanja investicijskih ciljeva. Takođe, u skladu sa makroekonomskim podacima/prognozama, relativno snažan rast 2016., kao i budućim očekivanjima, smatramo da Hrvatska, kao i SEE regija imaju potencijal da ponude investitorima povoljan odnos rizika i potencijalnih prinosa“, kaže Jurišić.

Dodaje kako očekuje da će ulagači prepoznati ove fondove.

Jedna od važnijih razlika između ovih fondova, naših novčanih fondova i našeg postojećeg obvezničkog fonda je u ograničenju prosječnog trajanja instrumenta, u koje će se ulagati. Kod novčanih fondova duracija je ograničena na 1,5 godina, kod Erste Adriatic Bonda nema ograničenja duracije, dok će kod naša dva nova fonda duracija biti ograničena na najviše 3 godine“, pojašnjava Jurišić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *