Ovo su najveći trgovinski partneri Crne Gore

Dodajte komentar

Najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore je Srbija iz koje najviše uvozimo-za prvih deset mjeseci robe u vrijednosti 383 miliona eura. U tu zemlju crnogorski proizvođači su najviše izvezli robe, i to u vrijednosti 61 milion eura. Portal Analitika objavljuje 10 najvećih spoljno-trgovinskih partnera Crne Gore.

Izvoz proizvoda iz Crne Gore realizovan je u 74 zemlje, od čega je 78% izvoza skoncentrisano na 10 zemalja od kojih najviše u Srbiju, Mađarsku, BiH i Kinu. Istovremeno je realizovan uvoz iz 182 zemlje svijeta, od čega je iz 10 zemalja realizovano 73,5% ukupnog uvoza, a najviše iz Srbije, Njemačke, Kine i Italije.

tq

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni aluminijum i proizvodi od aluminijuma u iznosu od 55,7 mil. eura ili 21,3%, zatim mineralna goriva, ulja i proizvodi njihove destilacije 14,8%, rude 9,4% i drvo i proizvodi od drveta 9,2%. U strukturi uvoza najviše su zastupljene električne mašine, oprema i djelovi u iznosu od 179,6 mil. eura ili 10,4%, zatim mineralna goriva i ulja 9,1%, mehaničke mašine i uređaji 8% i vozila 6,5%.

Ono što veoma zabrinjava je da je pokrivenost uvoza izvozom svega 15,2% odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *