Preminuo Fidel Kastro

1 komentar

Kubanski lider i revolucionarna ikona Fidel Kastro preminuo je u 91. godini života, objavila je kubanska državna televizija.

“El komadante” je izgubio bitku sa bolešću i godinama i njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svjetskih lidera.

Komandant kubanske revolucije preminuo je tokom noći “, saopštio je njegov brat i predsjednik Kube Raul Kastro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.

Kastro, čovjek koji je svrgnuo diktatorski režim Fulgensija Batiste i “vratio Kubu narodu”, obožavan je u većem dijelu zemlje koju je vodio skoro 50 godina, prije nego što je zbog bolesti prepustio predsjedničko mjesto bratu Raulu 2008.

Na drugoj strani, Kastra dio stanovnika Kube, ali i mnogo veći dio zapadnog svijeta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju, zatvarao, ubijao i izolovao sopstveni narod.

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakon izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u jedan od najpoznatijih svjetskih revolucionarnih pokreta i dospio na vlast posle trogodišnje gerilske bitke.

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio sjenku opasnosti od nuklearnog rata. Kastro je dozvolio da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmjesti na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

I prije nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svjestan na čijoj je strani Kuba.

Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života“, poručio je cijelom svijetu 1961. godine.

Kada je kubanska raketna kriza “okinula” Hladni rat, američka blokada je “zamrzla” Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo još jedinstvenijom na svijetu.

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspio da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj “lažnih vijesti” o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću.

Bio je i lider pokreta Nesvrstanih, a ostaće upamćeno i da je bio u odličnim odnosima sa jugoslovenskim maršalom Josipom Brozom Titom.

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od posljednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt.

Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red“, rekao je Kastro.

Kastro će biti kremiran, iako se o njegovoj vjeri često diskutovalo.

Odgajan je kao katolik, da bi se kasnije izjasnio kao atesita. Ipak, iako je kritikovao Bibliju, rekao je: “Ako me ljudi zovu hrišćaninom, ne sa stanovišta vjere, već sa stanovišta viđenja društva, onda i ja kažem da sam hrišćanin“.

Informacije o Kastrovom privatnom životu su takođe rijetke i osporavane, dijelom i zbog toga što detalji nisu mogli da prođu kroz strogu kontrolu kubanskih državnih medija. Poznato je da je Fidel imao dva braka – u prvom je dobio sina Fidelita, a u drugom petoro djece.

Takođe, imao je niz ljubavnica i vjeruje se da je iza sebe ostavio još najmanje četvoro djece.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *