9 stvari koje treba da uradite kada pregorite na poslu

Dodajte komentar

Postarajte se da iskontrolišete stres prije nego što on počne da kontroliše vas. Ukoliko se osjećate premoreno, mnogo radite i shvatate da ćete pregorjeti uskoro, vrijeme je da poradite na sebi.

Ovakav vid umora prvo utiče na vaše mentalno i psihičko zdravlje, onemogućujući vam da se koncentrišete. Povratite kontrolu nad sobom, savjetuje Success, i otkrijte mehanizme kojima sebi možete pomoći.

  1. Ostanite aktivni i tokom vikenda – Slobodne dane provedite daleko od kancelarije i osvježite svoju energiju. Ukoliko cijeli vikend provedete radno stvarajući kancelariju od svoje kuće sagorijevanje vam ne gine. Izađite u šetnju ili vozite bicikl.
  2. Naučite da upravljate stresom – Ukoliko ne tretirate stres na pravi način on će veoma lako da preraste u pregorijevanje. Uvedite jednostavne rutine u svoju svakodnevicu kao što je meditacija ili trening. To će popraviti vaš mentalni i fizički status.
  3. Idite na detoks od medija – Veliki dio vaše stresa dolazi od iskrivljene slike sveta koju vam šalju mediji i od potrebe za pažnjom koju preko njih pokušavate da utolite. Provjeravanjem mejlova, poruka i sadržaja na društvenim mrežama urušavate svoj fokus. Napravite novi dio vašeg rasporeda, vrijeme kada isključujete sve medije.
  4. Istog trenutka promijenite svoju perspektivu – Kada shvatite da ste pregorjeli zaustavite se istog trenutka i u potpunosti promijenite svoje okruženje. Ukoliko radite od kuće izađite da radite u prirodu, prošetajte ili idite do klijenta. Važno je da sagledate svijet iz druge perspektive.
  5. Napravite u svom rasporedu mjesta za potpuno isključenje – Treba vam vremena za predah. Kada ste pregorjeli morate da se odmaknete i učinite nešto što će podmladiti i nahraniti vaš um, tijelo i duh. Ukoliko to uvrstite u svaki dan nećete osjetiti sagorijevanje. Ključ je u pronalaženju ravnoteže.
  6. Naspavajte se u tišini – Dio sagorijevanja je i odgovanjanje na mejlove kasno prije spavanja. Razgovori o poslu do kasno u noć, žučne rasprave, nogu vas uzbuditi i vaš san je uništen. Ugasite sve uređaje oko vas prije spavanja! Čitajte, meditirajte i opuštajte se pre sna kako bi on imao regenerišuće dejstvo.
  7. Nađite izvor bola i odstranite ga – Obično ne sagorimo od cijelog posla nego od određenih aspekata. Možete ublažiti sagorijevanje tako što ćete uvesti pauze dok ne indentifikujete uzrok problema. Ne nastavljajte da radite u sagorijevanju. Pronađite koji zadaci su kritični i nađite način da utičete na njih.
  8. Istresite to iz sebe hodanjem – Uživajte u šetnji oko zgrade uz muziku u ušima dok ne povratite svoj fokus. Kada odšetate od projekta i vratite se nakon pet minuta bićete osvježeni, sa novim idejama.
  9. Pomozite nekome – Divan način da se osvježite jeste da učinite dobro djelo. Pomozite nekome bez da očekujete išta zauzvrat. Vaša svježa perspektiva može nekome učiniti mnogi i ljudi to pamte.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *