Gasi se Tesla banka

Dodajte komentar

Usvajanje odluke o likvidaciji “Tesla štedne banke” biće jedina tačka na dnevnom redu vanredne Glavne skupštine dioničara 14. novembra u Zagrebu.

U februaru ove godine, hrvatski mediji su spekulisali da bi “Tesla banka” mogla da pređe u većinsko vlasništvo firme “RTB Capital“, registrovane u Letoniji, putem dokapitalizacije od 20 miliona kuna (2,6 miliona eura). Prema pisanju Tportala, “RTB Capital” je već imao 9,0 odsto osnivačkog kapitala u “Tesla banci”, pošto je u novembru 2015. dokapitalizovao tu finansijsku instituciju sa 952.000 kuna (124.000 eura).

U predlogu odluke o prestanku društva “Tesla banke”, predlaže se da se nad tom finansijskom institucijom, u skladu sa odgovarajućom zakonskom regulativom, sprovede “postupak redovne likvidacije”.

Tom odlukom bi, takođe, bili opozvani i razriješeni dužnosti predsjednik Uprave Zvonko Agičić i članica Uprave Dubravka Filipčić, koji bi istovremeno bili imenovani za likvidatore društva “Tesla banka”.

Za legitimitet rada tog organa potrebno je prisustvo dioničara ili njihovih opunomoćenika koji zajedno imaju dionice koje daju više od 50 odsto plus jedan svih glasova, a da bi odluka bila donijeta potrebni su glasovi dioničara koji zajedno raspolažu sa najmanje tri četvrtine osnovnog kapitala “Tesla banke” zastupljenog na Glavnoj skupštini.

Ukoliko kvorum ne bude postignut, sljedeća Glavna skupština, sa istim dnevnim redom, biće održana 23. novembra, i tada će ovaj organ donositi odluke bez obzira na broj prisutnih dioničara, piše u odluci o sazivanju vanredne sjednice tog organa.

“Tesla štedna banka” je osnovana kao srpsko-hrvatski bankarski projekat 2011. godine dokapitalizacijom “A štedno-kreditne banke” u Zagrebu, na inicijativu Srpskog narodnog vijeća, s ciljem, kako je tada navedeno, da se finansijski pomogne povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

Vlada Vojvodine je, preko pokrajinskog Fonda za ravoj, uložila u osnivanje te banke 1,5 miliona eura, a tadašnja Vlada Srbije, na čijem je čelu bio Mirko Cvetković, uložila je 1,7 miliona eura.

Pored republičkog i pokrajinskog fonda za razvoj, u priču su ušle i hrvatske firme: fabrika ulja “Zvijezda” sa oko 500.000 eura, “Končar” sa oko 400.000, zatim “Sladorana” Županja, “Đuro Đaković“…

Pokazalo se da je to nedovoljan obim kapitala, da je potrebna dokapitalizacija za koju akcionari nisu bili spremni, tako da je banka od početka radila neprofitabilno, gomilajući gubitke u poslovanju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *