Trump vs. Clinton: Održana prva predsjednička debata (video)

Dodajte komentar

Tokom prve predsjedničke debate Hilari Klinton i Donalda Trampa, kandidatkinja za predsjednicu SAD uspjela je da sačuva pribranost i istovremeno natjera svog protivnika da se brani.

Tramp je ljutitio negirao optužbe za rasizam, seksizam i izbjegavanje plaćanja poreza koje mu je Klintovoa upućivala tokom 90-minutnog programa uživo.

Tramp nije propustio da Klintonovoj zamjeri na njenim trgovisnkim i političkim poslovima, oko kojih je nedavno izbio skandal i obezbijedio republikanskom kandidatu nemalu prednost.

Klinotonova je prava političarka – puno riječi, a nigde akcije – rekao je on.

Njegova rivalka je iskoristila momenat i dogovorila mu da “riječi znače kada se kandidujete za predsjednika, a naročito znače kada ste predsjednik”.

Mislim da mi Tramp zamjera što sam se pripremila za ovu debatu. I zante šta sam još uradila? Pripremila sam se da budem predsjednik – dodala ja Klintonova.

Ona ga je optužila za rasizam, zato što je preispitivao državljanstvo Baraka Obame, za seksizam jer je jednom prilikom nazvao žene svinjama, a takmičarku za mis ljepote “domaćicom” jer je Hispano porekla.

Zauzvrat, Tram je napao Klintonovu da nije podobna za predsjedništvo.

Nemaš ni izgled, ni izdržljivost. Ja sam bio svuda, ti si odlučila da ostaneš kod kuće – rekao je on.

Pred televizijskim auditorijumom za koji se pred početak debate procjenjivalo da bi mogao da broji i 100 miliona gledalaca, Klintonova je magnata koji je postao rijaliti zvijezda predstavila kao nekoga ko nema veze sa tim šta priča i spreman je da kaže i “lude stvari” kako bi bio izabran.

Kada Donald Tramp provede 11 sati svjedočeći u Kongresnom komitetu, nek mi priča o izdržljivosti – odgovorila je Klintonova.

Tramp je tokom debate sve češće gubio koncentraciju i strpljenje, a nakon završetka programa šefovi njegove kampanje za to su optužili voditelja Lestera Holta, koji je, kako su rekli, češće prekidao Trampa i psotavljao mu teža pitanja.

Klinotova je, s druge strane, slavila.

Došao je nepripremljen. Vidjećemo kako će glasači sada prosuditi, ali mislim da je opšte mišljenje da je Sekretarka Klinotn jedina sposobna da bude predsjednik i da je upravo debata pokazala koliko Tramp nije za tu poziciju – rekli su šefovi njene kampanje.

Čini se da će, iako to mnogi nisu očekivali, izbori u Americi biti tijesni. Klinton bi, smatraju analitičari vodili stabuilniju politiku od njenog protiv kandidata. Izvještaj Economist Intelligence Unit-a (EIU) pokazao je da bi pobjeda Donalda Trumpa na izborima među top 10 rizika globalne ekonomije.

Prije nekoliko dana dio investitora na finansijskim tržištima pribojava se da eventualna pobjeda kontroverznog Donalda Trumpa može dovesti do pada cijena dionica na berzama i naglih promjena kursa najvažnijih svjetskih valuta.

https://www.youtube.com/watch?v=ZEHPrYUcoi0

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *