Na evropske berze uskoro dolaze četiri nova startupa

Dodajte komentar

Nakon ovogodišnjeg zatišja, evropske tehnološke kompanije počinju testirati interes investitora u nizu predstojećih izlazaka na berzu.

Prema tvrdnjama Reutersa, danski procesor kartičnih transakcija Nets danas ima berzansku premijeru dok holandska kompanija za internet naručivanje hrane Takeaway.com sljedeće nedjelje planira da izađe na berzu. Španska kompanija za upravljanje tornjevima za mobilnu telefoniju Telxius te njemačka Shop Apotheke Europe svoje će dionice investitorima ponuditi u oktobru. Nets će pokušati na berzi prikupi između 1,5 i 2,5 milijardi dolara čime bi mogao biti vrednovan na 4,8 milijardi dolara.

Takeaway da planira prikupi 350 miliona eura, a time bi vrijedio 1,2 milijarde eura. Dok će Telxius, izdvojena kompanija španskog telekomunikacionog diva Telefonice, potražiti tržišnu vrijednost između tri i 3,7 milijardi eura, njemačka kompanija će biti najskromnija u ovom kvartetu. Od investitora pokušaće da prikupi svega 100 miliona eura čime bi vrijedila četiri puta više. Prošle godine u drugom tromjesečju na berzu izašlo pet tehnoloških startupa, a tromjesečje nakon toga samo jedan. Nakon toga interes kompanija za izlistavanje na berzi značajno je opao. Analitičari tvrde da je Evropa odlično mjesto za osnivanje tehnološke kompanije, ali ne i za stvaranje novog Facebooka ili Alibabe.

Naime, gotovo polovina evropskog rizičnog kapitala uloženo je u male kompanije koje su na početku, a vrijede do milijun eura. Prema podacima konzultantske kuće KPMG, iznos rizičnog kapitala uloženog u Europi u drugom je tromjesečju pao na kvartalnoj razini za petinu na 2,8 milijardi dolara. No, to je tek desetina globalnog rizičnog kapitala. U Sjevernoj Americi uloženo je šest puta više rizičnog kapitala u startupe, a u Aziji tri puta više. S druge strane, većina europskih startupa bude prodana u ranoj fazi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *