Senić: Dali nam kredit zabranjen u Austriji

Dodajte komentar

Predstavnik klijenata korisnika kredita u švajcarskim francima Dragan Senić kazao je da Adiko banka, bivša Hipo Alpe Adrija, treba prvo da pogleda dokument Nacionalne banke Austrije iz 2006. godine u kome je navedeno da je kredit u švajcarcima visokorizičan i špekulativan proizvod koji je zabranjen u Austriji.

Senić navodi da prije nego što je predsjednik Upravnog odbora Adiko banke zaprijetio tužbom državi zbog Zakona o konvertovanju kredita u švajcarskim francima trebao da odgovori zašto je taj proizvod u Austriji zabranjen, a u Crnoj Gori plasiran

Zašto takve finansijske uslove nisu nametnuli i svojim građanima. Treba da odgovori i zašto su garniture bivših direktora HAAB sada u zatvorima na odsluženju višegodišnjih zatvorskih kazni. Znamo da je šef istražnog tima iz Austrije Kristijan Beler rekao da je HAAB najveći kriminal u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Senić.

On je kazao da su investitori dobrodošli u Crnu Goru, ali pod uslovom da imaju dobru namjeru.

Samo uzimanje kredita na period od 20-30 godina za rješavanje najbitnijeg životnog pitanja-krova nad glavom je veliki rizik, jer možete da izgubite posao, da se razbolite, mnoge stvari mogu da se dese jer je 20-30 godina ogroman period za jedan životni vijek. Staviti u stambeni kredit visokorizični špekulativni proizvod na taj period ,samo govori o lošoj namjeri banke. Da ne govorimo o reklami kojaje bila zavaravajuća i mamac za dolazak u bankujer ta kamata nije bila ta, a o dokumentimai odovođenju u zabludu da ne govorim, poručio je Senić.

On je kazao da što se zakona tiče nije u pitanju retroaktivnost, već djelimična ništavost pojedinih odredbi ugovora

Švajcarski franci nikad nisu postojali u banci niti su došli u Crnu Goru , i taj izmišljeni špekulativni franak je plod spekulacije HAAB banke za stvaranje ekstraprofita. Valutni rizik je izmišljen jer njega nema i veoma je opasno izmisliti valutni rizik. Dakle, prodali ste proizvod koji niste imali, jer da ste ga imali, vi bi ga potrošaču dali. Radi se o klasičnoj prevari i dovođenju u zabludu ogromnog broja crnogorskih porodica: tačnije 762 porodice, kazao je Senić.

On kaže da će o slučaju sa švajcarcima zadnju riječ imati Specijalno državno tužilaštvo.

Da li se ljudi iz HAAB stide kada se sjete tragedije i golgote kroz koju su prošle crnogorske porodice?! Zamislite kad klijent “kredibilne HAAB poslije devetogodišnjeg vraćanja kredita duguje 30 odsto više nego kad je podigao kredit za stan, a uredno vraća kredit i kaže da ujutru kada se pogleda u ogledalo ne zna da li da se umije ili ubije, zaključio je Senić.

Skupština je početkom septembra jednoglasno usvojila izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je podnijela grupa poslanika.

Zakonom je garantovano svim građanima koji imaju kredite kod faktoring kompanije Heta, ili su ih otplatili prije vremena, da mogu da konvertuju svoje kredite po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje.
Predlog izmjena i dopuna zakona je u ime 39 poslanika podnio poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.
Dogovor je postignut nakon što je Medojević prihvatio korigovane amandmane DPS-a, a dio zakona postao je korigovani amandman poslanika DPS, koji se odnosi na to da se klijentima ne obračunava zatezna kamata. Klijenti su poručili da je usvajanjem izmjena zakona riješena njihova dugogodišnja agonija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *