EU završila s Appleom, sada prelazi na IKEU

Dodajte komentar

EU, koja od Applea traži da Irskoj plati neplaćeni porez, sada istražuje optužbe da je Ikea izbjegla plaćanje bar milijardu eura poreza u posljednjih šest godina.

Ikea ima više od 300 prodavnica u 28 zemalja. Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager rekla je za TV Blumberg da zvaničnici EU provjeravaju tvrdnje europoslanika iz grupe Zelenih da je najveći svjetski prodavac namještaja na malo koristio “rupe” u propisima da bi izbjegao plaćanje poreza.

Dobili smo dokumenta koja su prikupili Zeleni i proći ćemo kroz njih ali za sada ne mogu ništa da komentarišem“, rekla je evropska komesarka.

Riječ je o izvještaju koji je grupa Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA) objavila u Evropskom parlamentu ranije ove godine.

Predstavnici kompanije Ikea za sada se nisu oglasili.

U obraćanju u Evropskom parlamentu proljetos Ikea je tvrdila da plaća poreze u skladu sa međunarodnim pravilima ponavljajući ono što su govorile i druge kompanije koje su bile na meti istraga EU, uključujući Mekdonalds i Apple.

Odgovarajući na izveštaj Zelenih iz februara, Ikea grupa je objavila da je platila oko 822 miliona eura poreza na dobit širom svijeta što, kako je navela, “odgovara stopi korporacijskog poreza od neznatno ispod 20 odsto”.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *