IFC: Alter Modusu četiri miliona za kreditiranje malih i srednjih preduzeća

Dodajte komentar

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, odobrila je kredit u iznosu od četiri miliona eura mikrokreditnoj finansijskoj instituciji Alter Modus iz Crne Gore, kako bi poboljšala servisiranja potreba mikro i malih preduzeća.

Ovaj kredit je dio širih napora IFC-a usmjerenih ka eliminisanju ekstremnog siromaštva i unapređenju opšteg prosperiteta u Crnoj Gori. Njegova svrha je da se manjim biznisima omogući pristup kreditima i ostalim vitalnim instrumentima finansiranja, čime bi im se olakšao razvoj, otvaranje radnih mjesta i stimulisao ekonomski rast. Sredstva koja obezbjeđuje IFC smatraju se ključnim za Crnu Goru u kojoj više od 60% zaposlenih radi u malim preduzećima, a koja pri tome ostvaruju više od 30% nacionalnog izvoza.

Kreditiranjem preduzetnika i mikro i malih preduzeća možemo im pomoći u razvoju potencijala i na dugi rok, u stvaranju čvrste osnove za održiv ekonomski razvoj u Crnoj Gori,”, kazao je Luka Đurović, predsjednik Odbora direktora Alter Modus.

Saradnja Alter Modus-a sa IFC-em, najvećom globalnom razvojnom institucijom koja je usmjerena na privatni sektor, predstavlja ujedno i priznanje za visok nivo kvaliteta našeg dosadašnjeg rada.”, dodao je Đurović.

IFC će podržati i napore Alter Modus-a ka povećanju broja klijenata – mikro i malih preduzeća – tokom narednog četvorogodišnjeg perioda.

Odobravanje kredita Alter Modus-u predstavlja i indikator našeg povjerenja u mikrofinansijski sektor u Crnoj Gori,” rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan i dodao da mikrofinansijske institucije igraju ključnu ulogu u razvoju malih preduzeća na crnogorskom tržištu. “Mi nastavljamo da podržavamo lakši pristup finansijskim sredstvima preduzetnicima u zemlji.

Crna Gora je od 2007. godine akcionar i član IFC-a. Do danas, IFC je plasirao više od 87 miliona eura u Crnu Goru.  Aktivnosti IFC-a su usmjerene ka boljem pristupu finansijskim sredstvima kroz podršku razvoju lokalnih finansijskih institucija, naročito onih koji se bave kreditiranjem malih i srednjih preduzeća. IFC je investirala i u trgovinski sektor i razmatra nove opcije u crnogorskoj privredi koja ostvaruje brz rast. Savjetodavne usluge IFC-a u Crnoj Gori, od kojih se neke pružaju u saradnji sa Svjetskom Bankom, usmjerene su ka unapređenju investicione klime, poboljšanju rezultata poslovanja privatnih preduzeća, te ka većem učešću privatnih preduzeća u infrastrukturnim projektima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *