Kurs dolara ojačao na svim svjetskim tržištima, hoće li kamatne stope rasti?

Dodajte komentar

Kurs američke valute ojačao je protekle nedjelje na svjetskim deviznim tržištima prema jenu i švajcarskom franku na najviši nivou u protekle dvije nedjelje, a dobio je na vrijednosti i prema euru, nakon ocjene predsjednice američke centralne banke da poboljšanje stanja u najvećoj svjetskoj ekonomiji povećava izglede za ponovnim dizanjem kamatnih stopa.

Kurs dolara porastao je prema jenu protekle nedjelje 1,72 posto, tako da se krajem nedjelje njime trgovalo po 101,93 jena, što je njegova najviša nivoa u zadnjdvije nedjelje.

Dosegnuo je i najviši nivo u dvije nedjelje  prema švacarskom franku, završivši nedjelju na 0,9788 franaka.
A budući da Evropska centralna banka i dalje provodi mjere labave monetarne politike dok Fed izgleda razmatra drugo povećanje kamatnih stopa u zadnjih godinu dana, kurs eura u takvim je uslovima oslabio prema američkoj valuti 1,3 posto na 1,1190 dolara.

Većinu protekle nedjelje kursevi najvažnijih svjetskih valuta kretali su se u uskom rasponu, u očekivanju govora predsjednice Feda Janet Yellen u petak na godišnjem simpozijumu centralnni bankara u Jackson Holeu.
Investitori su se nadali jasnim smjernicama u vezi kamatnih stopa – hoće li one rasti ove godine?

Međutim, u svom govoru Yellen nije jasno dala do znanja da će kamatne stope odmah porasti, već je poručila da se američka ekonomija bliži ciljevima Feda, a to su puna zaposlenost i cjenovna stabilnost te da podizanje kamatnih stopa treba biti postupno.

Stoga je kurs dolara, u vrlo nervoznoj trgovini u petak na svjetskim tržištima, oslabio prema najvažnijim valutama.
Ipak, potom je ojačao, jer su trgovci ponovno procijenili izjave zvaničnice banke uzimajući u obzir i nešto kasnije izrečene poruke potpredjednika Feda Stanleya Fischera, koji je za CNBC izjavio da je i dalje aktualno povećanje kamatnih stopa do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *