Pregled štampe za 27. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Otvaraju zimski kamp za obuku radnika

Hotelska grupa Budvanska rivjera otvoriće Zimski kamp za obuku kadrova u hotelijerstvu, prvog takve vrste u regionu, dogovoreno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i rukovodstva Hotelske grupe Budvanska rivijera, koju su predstavljali predsjednik Odbora direktora Saša Radović i izvršna direktorka Katarina Kažanegra.

Banka Holandije pomaže CBCG

Crna Gora i Holandija uspješno sarađuju u okviru rada holandskobelgijske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ocijenjeno je na sastanku guvernera Milojice Dakića i Klasa Knota.

Dakić se sa saradnicima sastao sa Knotom sa kojim je razmotrio ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i Holandiji, kao i izazovi za očuvanje finansijske stabilnosti. Na sastanku je dogovoreno da Banka Holandije pruži pomoć CBCG u procesu pristupanja EU”, saopšteno je iz CBCG.

Montenegro airlines ostaje bez poslovne zgrade i zemljišta

Nacionalna avio-kompanija Montenegro airlines uskoro će ostati bez poslovne zgrade koja se nalazi u Beogradskoj ulici, u takozvanom diplomatskom naselju ‘Gorica ce’, saznaju Vikend novine iz više izvora bliskih ovom preduzeću.

Borićemo se za naša prava i po cijenu života

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, u petak su radikalizovali proteste, blokirajući Jadransku magistralu i kružni tok na Zabjelu, nakon čega su blokadom Bulevara Svetog Petra Cetinjskog nastavili štrajk. Oni su najavili veći stepen radikalizacije narednih dana, ukoliko Vlada ne riješi njihov problem.

Dan

Brajović uzeo 3.56 miliona od penzionera i invalida

Vlada je na zahtjev Ministarstva saobraćaja na čijem je čelu Ivan Brajović novac iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja ,i to čak 3,56 miliona eura, preusmjerila za isplatu otpremnina za radnike u Jadranskom brodogradilištu Bijela u stečaju, pokazuje tajni Vladin dokument u koji je “Dan” imao uvid.

Dug na rate plaća 4.000 građana

Protokole o izmirenju duga za struju u mjesečnim ratama od 20 eura tokom avgusta potpisalo je četiri hiljade domaćinstava, saocštili su iz Elektroprivrede. Akcija EPCG, četvrta po redu, Podijelimo teret još je u toku, a domaćinstva koja imaju dug za struju, bez obzira na njegovu visinu, mogu i dalje potpisati ugovor.

Pad dionica

Na evropskim berzama cijene dionica u četvrtak su pale, a kako prenose portali, najveći pad zabilježen je u farmaceutskom i rudarskom sektoru.

Vijesti

Ne odustaju od prodaje pasoša

Vlada je odlučila da izabere ponuđača koji će napraviti poseban program ulaganja na osnovu kojeg neko može dobiti crnogorsko, takozvano ekonomsko državljanstvo.

Prodaće zapise za 20,9 miliona

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 20,96 miliona eura, sedma ovogodišnja, biće održana u utorak.

Iz CBCG saopštili su da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 1. mart 2017, prenosi Mina biznis.

Ove godine održano je šest aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana.

Možda zatvore i most Smokovac

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji potražuju 5,45 miliona eura u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza prema njima, blokirali su juče saobraćaj u centru Podgorice i Jadransku magistralu i kružni tok na Zabjelu.

Da država ne gubi milione na lutriji

Građanski pokret URA pripremio je predlog izmjena Zakona o igrama na sreću kojeg će predstaviti naredne sedmice kako bi do četvrtka skupili dovoljan broj potpisa da ga stave na dnevni red vanredne sjednice Skupštine. Predlagači izmjena su poslanici Miloš Konatar i Dritan Abazović.

Pobjeda

 

Zgrada i 69 mašina za 450 hiljada

Stečajni upravnik nikšićke “Koni konfekcije” objavio je juče 18. oglas o prodaji imovine. Poslovna zgrada površine 1.800 kvadratnih metara i 69 konfekcijskih mašina ponuđeni su po početnoj cijeni 450.000 eura, a za tri i po hiljade zalihe repromaterijala i gotovih proizvoda. Ponude se, uz dokaz o uplati depozita, mogu dostaviti u zatvorenim kovertama do 23. septembra u podne, a tri dana kasnije biće upriličeno njihovo javno otvaranje u prostorijama fabrike.

Kavarić: IAP jedini način gasifikacije za Crnu Goru

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić juče je u Dubrovniku zajedno sa hrvatskim i albanskim kolegama Tomislavom Panenićem i Ilirom Bejtjaem i izvršnim direktorom azervejdžanske naftne kompanije SOKAR Muradom Hejdarovim, parafirao Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP).

Telenor je platio 27 miliona duga

Poreski dug kompanije Telenor od 26,9 miliona eura uplaćen je u cjelosti, iako je bilo sporno da li je osnovano utvrđena poreska obaveza, saopštio je bivši ministar finansija Radoje Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *