Vesna Grgurović reagovala na saopštenje uprave fonda “Trend”

1 komentar

Vesna Grgurović je danas uputila javni odgovor sadašnjoj upravi fonda “Trend”, u kom poziva upravu da poštuje manjinske akcionare i ujedno demantuje da je njeno istupanje povezano sa Mihailom Madžarovićem, bivšim rukovodiocem ovog fonda. Prenosimo njeno saoštenjen prenosimo koje je stiglo na adresu našeg portala, prenosimo:

– “Očigledno da nemate argumenata na moje informacije kao člana Nadzornog odbora fonda I manjinskog akcionara pa me povezujete sa g-dinom Madžarovićem , koji predstavlja “noćnu moru” za vas… Naučite se da poštujete manjinske akcionare Fonda Trend koji su mnogo prije vas postali akcionari fonda. Isto tako zaboravljate da Fond Trend još uvijek ima preko 8.000 akcionara, tako da pored interesa takozvanih američkih of shor kompanija štitite interese i ovih akcionara. Ko obmanjuje javnost želim pojasniti sa sledećim:

  • 01.2014.god. došlo je do prodaje akcija , od strane Hypo banke , koje je Društvo Trend imalo u Fondu Trend i to u trenutku kada Izvršna rešenja nisu bila pravosnažna. Akcije su prodate američkim of shor kompanijama na nezakonit način pa se pred Privrednim sudom Crne Gore vodi postupak za poništenje transakcije ali se na ročišta ne pojavljuje njihov predstavnik.  Američka komisija za hartije od vrijednosti kao i crnogorski organi vrše provjeru ovih transakcija , sa stanovišta  pranja novca i korupcije   i poštovanja zakonom predviđenog postupka.  Podsjećamo javnost da je Upravni sud Presudom U br, 1335/14 poništio Zaključak Komisije sa kojim je deblokirala pravo upravljanja i raspolaganja navedenim akcijama od 09.01.2014god. kao i transakciju od 21.03.2014g   Presudom Upravnog suda U br.971/15   Na prvu presudu je Komisija odreagovala tako da je donijela  novo Rešenje sa istim obrazloženjem pa se protiv tog novog resenja vodi spor pred Upravnim sudom. Ovo su činjenice vezane za kupovinu akcija od strane američkih of shor kompanija iza kojih  se kriju , po našem saznanju, crnogorska imena iz građevinskog lobija.
  • Drugo, vezano za dobrovoljnu likvidaciju, želim ponoviti: Da je odluka donešena 04.09.2012.god.  jednoglasno i ona  je pravosnažna. Odluka je bila obstruirana od strane državnih organa , prije svega Načelnika CRPS g-dina Mila Paunovića, od Načelnika Direkcije za drugostepeni poreski i carinski system g-dina Mirka Jovovića i od Direktora Direktorata za poreski I carinski system g-dina Nova Radovića skoro pune četiri godine.
  • Da je Ministarstvo finansija dana 28.01.2013.god.donijelo rešenje kojim je neložilo CRPS-u da se likvidacija Fonda objavi u Službenom listu Crne Gore
  • Da je nakon toga pokrenut process dobrovoljne likvidacije koji je trajo 3 mjeseca i tad je isplaćeno akcionarima cca 3 miliona eura.

Proces dobrovoljne likvidacije se privremeno zaustavlja rešenjima Ministarstva finansija kojima poništavaju svoje rešenje od 28.01.2013.god. tri puta i tri puta bivaju poništena od strane Upravnog suda ne iz tehničkih razloga nego sadržajnih.

Na rešenje Ministarstva finansija od 28.01.2013.god.  tužbu je podnijela  Komisija za hartije od vrijednosti koja je bila odbijena presudom Upravnog suda br.601/13 i potvrđena presudom Vrhovnog suda Uvp-193/14   Ovo je istina o dobrovoljnoj likvidaciji.

Što se tiče odluke o prodaji zemljišta , njenoj transparentnosti i korektnoj proceni želim obavijestiti manjinske akcionare da su sve odluke donešene na poslednjoj skupštini Fonda nezakonite i da ću protiv njih podnijeti tužbu pred Privrednim sudom Crne Gore. Govoriti o transparentosti i korektnosti a ne poštujući zakon vezano za sazivanje skupštine, pravovremenom dostavljanju materijala za skupštinu, posebno dostavljanje Procene imovine na samoj skupštini najbolje govore o poštovanju zakonom prorisanog reda i postupka.

Gospodo, do kada ćete za poslovanje Fonda kriviti svoje predhodnike kada vi više od dvije godine upravljate fondom u ime američkih of shor kompanija. Gdje su vam obećanja, kako će novi investitori uložiti znatna sredstva u Fond i doprinijeti njegovom povećanju vrednosti. Za period vašeg upravljanja bavili ste se samo sa procjenama imovine i to tako da je što više obezvrijedite i tako obezvrijeđenu prodate vama već poznatim kupcima. Zašto vam novi vlasnici ne obezbijede povoljan kredit da otplatite već prispjeli, što bi predstavljalo pravu brigu novih vlasnika, a ne da rasprodajete  imovinu.

Pojasnite kako je moguće da Fond pod vašom upravom nema Nadzorni odbor, jer nije upisan u CRPS.  Zanimljivo da to ne smeta u pravnom smislu ni vama ni Komisiji kao regulatoru. Kad su “naši” nema problema.

Volela bih vaš rad pohvaliti, ali mi tu mogućnost ne dajete sa vašim načinom upravljanja fondom, kojeg isključivo vodi  osoba kojoj of shor kompanije najviše vjeruju  g-din Gegaj Pavle. Pojasnite akcionarima kako glasate na skupštinama i sa kojim brojem glasačkih prava, kakva su vam ovlaštenja za te skupštine , kako se skrivate preko Kastodi računa.  Pohvalite se sa mjerama koje ste do sada preduzeli za povećanje vrednosti fonda.  Nemojte obmanjivati akcionare kako je bila vrednost fonda , prije vas 0,04 eura po akciji, kad ste vi na berzi kupovali akcije od 0,073 do 0,095 eura. Pohvalite se kako zloupotrebljavate italijanskog državljanina prilikom donošenja odluka Društva Batterfly finance i pokažite akcionarima swift uplate za osnivanje tog društva od strane italijanskog državljanina.

Gospodo približava se kraj kad će maske na vašoj strani pasti, pa će izaći na vidjelo sva bijeda vašeg ponašanja i vaših vlastodavaca.”

Vesna Grgurović

Predstavnik manjinskih akcionara

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *