DELOITTE: Drugi blok TE isplativ za 10 godina, EPCG investitor

Dodajte komentar

Portalanalitika.me

Preliminarna Studija izvodljivosti za izgradnju TE Pljevlja, koju je uradio svjetski poznati finansijski savjetnik “Deloitte”, pokazala je da je projekat vrijedan 321 milion eura (predlog EPCG), isplativ jer je stopa povrata investicije 10 do 13 odsto, što je veće od potrebnih devet odsto koji se smatra granicom isplativosti. Na ovaj način, stavljena je tačka na nagađanja oko ekonomske opravdanosti gradnje energetskog izvora na sjeveru države budući da su dokazane rezerve uglja od 68 miliona tona-dovoljne za nesmetan rad bloka za 40 godina.

Studija je pisana pod naznakom „Strogo privatno i povjerljivo“ i u njoj se kaže da da EPCG ne bi trebala da projekat podržava iz drugih sredstava.

„Projekat je isplativ kada se radi o novcu tokom čitavog perioda. Osim početnih ulaganja u projekat, EPCG ne bi trebala dalje da ga podržava iz protoka novca koje generiše iz drugih sredstava“, navodi se u Studiji.

U povjerljivoj studiji se navodi da postoje dva modela realizacije projekta, ali da EPCG sada forsira onaj gdje se državna kompanija pojavljuje kao jedini investitor.

„Model A – Strateško partnerstvo“: U skladu sa ovim modelom, biće stvoreno zajedničko preduzeće (SPV) kako za izgradnju tako i za upravljanje sa TE Pljevlja II. Akcionari SPV bi bila EPCG (do 49%) i Vlada Crne Gore (najmanje 51%). Model A podrazumijeva učešće u kapitalu od ugrubo 30%, dok bi preostali dio pokrilo finansiranje projekta koje obezbjeđuje sindikat banaka koji predvodi Češka eksportna banka (ČEB).

Model B – ECPG kao jedini investitor:  Prema ovom modelu, objekat TE Pljevlja II bi bio izgrađen kao nova imovina EPCG. Učešće EPCG u kapitalu bi se kretalo od 15% do 50%, dok bi preostali dio investicije pokrio konzorcijum predvođen sa ČEB.

„EPCG trenutno razmatra implementaciju projekta prema Modelu B. Međutim, mi smo u našoj finansijskoj analizi zadržali neke troškove specifične za Model A, budući da ovaj model daje konzervativnije rezultate usljed troškova uspostavljanja specifičnih za SPV“.

Kreditni uslovi ČEB-a: Finansiranje projekta prema oba modela povlači sa sobom 15-godišnji period otplate, trogodišnji grejs period tokom koga su sredstva na raspolaganju + 12 godina otplate zajma.

„Zajam se mora otplatiti u 24 polu-godišnje rate sa kamatom 2.5% + 6M EURIBOR. EPCG je u obavezi da plati sledeće naknade: Agencijska naknada: 30,000€ godišnje,  provizija za angažovanje sredstava: 0.5% godišnje za nepovučeni ili neotkazani bilans zajma, strukturna naknada: 0.95% ukupnog iznosa zajma, kolaterala TBD tokom izvođačke faze. Prema Češkoj eksportnoj banci, zajam mora biti pokriven polisom osiguranja, sa procijenjenom premijom od 15.77% finansiranja“, piše u Studiji.

Pretpostavlja se da će ukupna investicija u EPC biti na nivou od 321,7 miliona eura. „Napominjemo da ovaj iznos nije isti onome koji je Škoda Praha prvobitno ponudila već je ovo iznos koji je EPCG iznijela Škodi Praha kao kontra ponudu“, konstatuje se u dokumentu.

U Studiji se napominje da ukupna vrijednost izgradnje može biti značajno skuplja od cijene koju je dala EPCG.

„Dodatne investicije obuhvataju investiranje u odlagalište u iznosu od 25 miliona eura, razvojne troškove u iznosu od 29 miliona eura i druge troškove u iznosu od 23 miliona eura. Uz to, drugi troškovi u iznosu od 23 miliona eura zapravo predstavljaju 5% nepredviđenih troškova koji se primjenjuju na EPC i razvojne troškove“ piše u dokumentu.

Termoelektrana Pljevlja II će biti puštena u probni rad 31. marta 2020. godine, a komercijalni rad će započeti 1. oktobra 2020. godine. Do prestanka rada elektrane će se doći 31. decembra 2060. godine.

Danas bi trebalo da se nastave pregovori sa Škodom Prahom oko izgradnje, a trebalo bi da budu okončani krajem sedmice.

Škoda Praha je ponudila cijenu izgradnje 329 miliona eura, dok u EPCG smatraju da ona ne bi trebalo da bude veća od 321 miliona eura. U naredna dva dana očekuje se finalni dogovor oko konačne cijene dvije strane, ali u bilo  kojem slučaju, cijena projekta u rasponu 321-329 miliona eura,  garantuje da će stopa povrata investicije biti iznad potrebnih devet odsto

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *