Twilio ušao na velika vrata na svjetsko tržište kapitala

Dodajte komentar

Softverska kompanija koju koriste i Uberovi taksisti ponudila je 10 miliona dionica po 15, no porasle su na 28,79 dolara.

Koliko su svjetske berze ovih dana potonule zbog pada funte izazvanog britanskom referendumskom odlukom o izlasku iz Evropske unije, toliko ih je, barem donekle, “digao” dobar start s dionicama tehnološkog startupa.

Američki Twilio, koji razvija softver za govornu komunikaciju i poruke (koristi ga Uber, u odnosima s putnicima u svojim vozilima), prvog je dana izlista na njujorškoj berzi “buknuo” i dionice su s početnih 15 dolara eksplodirale na 28,79 dolara, odnosno 92% od prve vrijednosti.

Tokom petka, nakon dva dana trgovanja, potražnja se ipak smirila i cijena je stala na nekih 25 dolara. U opticaj je kroz IPO pušteno 10 miliona dionica pa je Twiliju porasla vrijednost za kojih 150 miliona  dolara, na više od 2,1 milijarde.

Dovoljno da suosnivač i sadašnji izvršni direktor Jeff Lawson (ima 10,4% udjela), koji je u New Yorku posmatrao uzlet dionica, trlja ruke, zadovoljan što je time njegovo čedo, osnovano 2008. u San Francisku, ušlo na velika vrata na svjetsko tržište kapitala.

Izlistavanje Twilija na berzi prva je ponuda dionica nekog tehnološkog “jednoroga” (startupi vrijedni više od jedne milijarde dolara) ove godine, i tek treća neke tehnološke kompanije dosad u 2016., podsjeća Reuters, zaključujući da je ovakav dobar početak i razlog za optimizam, kao i za povećanje apetita investitora, koji su se lagano već i odmakli od IPO-a iz tehnološkog sektora. Jer, prema istom izvoru, inicijalne javne ponude tehno dionica na američkom su tržištu ove godine pobrale tek 322 miliona dolara, sitnica naspram 3,3 milijarde koliko su prihodovale u istom razdoblju lani.

Ova je godina zbilja bila pusta u tom pogledu i dobro je što je Twilio uspio, jer će to ohrabriti i druge“, kažu analitičari.

Twilio je izvijestio da je u prvom kvartalu ove godine imao prihod od 59,3 miliona, te gubitak od 6,5 miliona dolara.

Manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *