Cijene zlata najviše u tri sedmice uoči referenduma U Britaniji

Dodajte komentar

Cijena zlata se popela na trosedmični najviši nivo u petak ujutro u Londonu, podržana još uvijek slabijim dolarom nakon što su loši podaci s američkog tržišta rada učnili da povećanje kamatnih stopa u skorijem vremenu bude manje vjerovatno.

Spot cijena zlata iznosila je 1,268.25 dolara za uncu, malo se promijenivši od prethodne sesije. Trgovina se kretalo u rasponu od 1,264.65 dolara do 1,269.85 dolara.

Zlato je nastavilo uspon od petka nakon slabijih nego što se očekivalo američkih podataka o plaćama, koji su u očekivanju skorog porasta kamatne stope FED-a dolarov indeks gurnuli na minus dva posto prošle sedmice. Još veća cijena zlata je vjerovatna u bliskoj budućnosti, kažu analitičari.

Niske kamatne stope su snažan propeler za veću cijenu zlata, a dok su američke kamate glavni fokus na tržištu, globalne kamate su ključni faktor za cijene zlata“, rekao je analitičar HSBC-a James Steel. “Prinosi na birtanski i nejmački suvereni dug su pali na rekordno niske nivoe, pomažući zlatu da jača. Sigurno utočište i zaštitna kupovina uoči referenduma u Velikoj Britaniji o nastavku članstva u EU postaji sve vidljiviji, a jedan dio ove potražnje se sliva u fizičku kupovinu zlata u EU “.

U slučaju drugih metala, srebrom se nastavlja trgovati po najvišoj cijeni u tri sedmice – 17,29 dolara za uncu. Platina je napredovala sa 992 na 1,002 dolara a paladij sa 551 na 557 dolara.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *