Promocija jubilarnog kovanog novca CBCG povodom deset godina obnove nezavisnosti (VIDEO)

Dodajte komentar

U Centralnoj banci Crne Gore je održana promocija jubilarnog kovanog novca koji je CBCG izdala povodom deset godina obnove nezavisnosti.

Komisija sačinjena od uglednih istoričara, istoričara umjetnosti i eksperata Centralne banke Crne Gore definisala je elemente koje treba da sadrži idejno rješenje za izradu jubilarnih kovanica povodom deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Na osnovu toga, Komisija je prihvatila rješenje akademskog vajara mr Milivoja Babovića profesora na Fakultetu likovnih umjetsnosti na Cetinju, sa slijedećim karakteristikama:

Lice zlatnika i srebrenjaka sadrži u centralnom dijelu vizuelni prikaz sadašnje teritorije Crne Gore, a u donjem dijelu stilizovani prikaz morske površine. Obodom je latiničnim pismom ispisan tekst „10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore“, a u donjem dijelu ispod prikaza morske površine, ispisane su jubilarne godine 2006-2016.

Naličje sadrži u gornjem dijelu latiničnim pismom ispisan tekst: “Da je vječna Crna Gora“, u centralnom dijelu grb Crne Gore, a u donjem dijelu oznaku nominalne vrijednosti novčane jedinice, za zlatnik 10 perpera i za srebrenjak 1 perper. Obod zlatnika i srebrenjaka je oivičen reckama.

Zlatnik je težine 8 grama i prečnika 24 milimetra. Izrađen je od legure zlata finoće 900/1000.

Srebrenjak je težine 17grama i prečnika 34milimetra. Izrađen je od legure srebra finoće 925/1000.

Oba novčića su rađena u specifičnoj “pruf“ tehnici sa visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima.

Svaki primjerak jubilarnog novca prati sertifikat na crnogorskom i engleskom jeziku, kao sastavni dio kolekcije.

Jubilarni novac je izrađen u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, u količinama: zlatnik 100 komada, srebrenjak 300 komada, pakovan u kutije-kolekcije zlatnik 50 komada, srebrenjak 250 komada, kao i kolekcija zlatnik-srebrenjak 50 komada.

Kovanjem jubilarnog zlatnog i srebrenog novca, Centralna Banka Crne Gore daje svoj doprinos obilježavanju deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore, kao jednom od najznačajnijih datuma u sveukupnoj crnogorskoj istoriji.

Centralna banka Crne Gore će i u narednom periodu, na adekvatan način, učestvovati u obilježavanju najznačajnih događaja u istoriji naše zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *