Prijavljeno pola milijarde eura oporezivog profita

Dodajte komentar

Poreskoj upravi do sada je 7.999 kompanija iskazalo oporezivu dobit oko 501 milion eura za prošlu godinu. Na ovu dobit je prijavljeno 38 miliona eura poreza na dobit.

Iz Poreske uprave Pobjedi je juče rečeno da je za 2015. godinu do sada predato i obrađeno 20.146 godišnjih prijava poreza na dobit i da se 200 prijava još obrađuje.

Od ukupnog broja u 7.999 prijava iskazana je oporeziva dobit. Svi ostali obveznici u prijavama nijesu iskazali oporezivu dobit u navedenom redu“, objasnili su iz ove institucije.

Oni su podsjetili daje godišnju prijavu poreza na dobit za 2014. godinu dostavilo ukupno 21.432 obveznika, od čega je u 7.976 prijavilo oporezivu dobit.

Iz Poreske uprave nijesu odgovorili na pitanje koje su konkretno kompanije i koliko dobiti prijavile jer im to, kako su objasnili, zakon ne dozvoljava.

Naveli su, međutim, oblasti sa najvećim iznosom iskazane oporezive dobiti u godišnjim prijavama za prošlu godinu. Iz oblasti telekomunikacija najviše ili 25,1 milion eura je prijavljeno oporezive dobiti.

Na drugom mjestu su kablovske telekomunikacije sa 18.818.330, potom proizvodnja električne energije 17.867.865 eura, proizvodnja svježeg betona 12.712.514 eura i vađenje mrkog uglja i lignita 12.152.833 eura.

Stopa poreza na dobit u Crnoj Gori je devet odsto. Kompanije, odnosno obveznici poreza na dobit dužni su bili da do 31. marta tekuće godine podnesu poresku prijavu i plate porez na dobit ostvarenu u prošloj godini.

Takođe, do kraja marta pravna lica su obavezna da područnoj jedinici Poreske uprave dostave finansijske iskaze sa statističkim aneksom za 2015. u papirnoj i elektronskoj formi.

Intencija Poreske uprave je da se prijave podnose elektronskim putem jer se na takav način eliminiše mogućnost greške, što obezbjeđuje potpunu sigurnost u ispravnost i tačnost datih podataka. Pored toga veliku prednost korišćenja elektronskog dostavljanja prijava je što se sa svakog mjesta i u svako vrijeme može dostaviti, jer je Portal dostupan 24 sata, svakog dana u sedmici“, objašnjavaju iz PU.

Elektronska dostava, kako kažu u Poreskoj upravi, znatno smanjuje troškove i eliminiše čekanje u redovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *