Sony želi da napravi kameru koju ćemo koristiti očima

Dodajte komentar

Razvoj tehnologije, vjerovatno danas više nego ikada u istoriji, omogućuje ono što nam je ne tako davno izgledalo potpuno nezamislivo. Jednu od takvih stvari namjerava nam predstaviti Sony, koji u planu ima napraviti kameru koja će se koristiti – očima.

Riječ je o fotoparatu čija će veličina biti jednaka veličini kontaktnih sočiva koje mnogi ljudi koriste umjesto dioptirijskih naočara. Ako se patent odobri i zaštiti, za što praktično i nema nekih prevelikih prepreka, Sony će krenuti u razvoj nove generacije kamera.

Prema dostupnim informacijama, radi se o kameri koja će imati integrisane sve važnije funkcije kakve trenutno imaju primjerice DSLR fotoaparati; poput autofokusa, kontrole otvora blende, zumiranja, čak i stabilizacije senzora kod snimanja fotografija ili videa. Kamera bi se kontrolisala treptajem, barem kada je riječ o “okidanju” fotografija, a kako bi se i na koji način kontrolisale sve ostale funkcije za sada je nejasno. To je zapravo i logično, jer riječ je tek o patentu, stoga do konačnog produkta ima dovoljno vremena da bi se saznale sve mogućnosti.

socivo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *