Cezap pisao izvršnom direktoru Hypo banke: Zbog kredita u dužničkom ropstvu

1 komentar

Advokat Dragomir Ćalasan, koji u ime Centra za zaštitu potrošača zastupa korisnike stambenih kredita indsksiranih u švajcarskim francima, uputio je otvoreno pismo glavnom izvršnom direktoru Hipo Alpe Adrija banke Kristofu Šoenu.

Po njegovim riječima, u CEZAP-u su zapanjeni količinom poluistina, nstačnih navoda i tvrdnji, koje je Šoen nedavno iznio, a čime se, po ocjeni Ćalasana, želi zamagliti prava slika o stanju u toj banci, njenom poslovanju i odnosima u našem društvu.

Čak i laici znaju da se radi o banci koja je prva u tranzicionim društvima plasirala “toksičan proizvod kredite indeksirane u švajcarskim francima, zbog čega su, usled agresivne propagande, na prevaru nasjeli mnogi građani Crne Gore i zemalja okruženja i otišli u doživotno dužničko ropstvo. Pitanje za Šoena je da li se tako ponašaju direktori banaka u Austriji, posebno nakon velike policijske akcije, hapšenja i sudskog epiloga za one koji su smislili tu bankarsku prevaru, rekao je on.

On je naglasio da je pitanje zbog čega tako “uspješna banka”, koja je poslednjih mjeseci otpustila oko 100 zaposlenih i počela sa ukidanjem ekspozitura u gradovima Crne Gore, sada vrši ribrendiranje, mijenjajući svoje ime i logo.

Da li zbog uspješnosti u poslovanju ili zbog negativnog imidža koji je prati. Nisko je povodom te izjave komentarisao da i brucoši na fakultetima biznisa više ne uče da se promjenom pakovanja može promijeniti bilo šta, a još manje napraviti uspješnim, naveo je on.

Ćalasan je istakao i da je pitanje šta je sa kompletnim menadžmentom banke iz 2007. i 2008. godine, koji je, na čelu sa Tarikčš Telaćevićem, vodio kompaniju i zbog čsga niko od njih više ne radi u “uspješnoj banci.

Zašto Šoen obmanjuje javnost tvrdnjama da nijesu bili uključeni u fazu pripreme pri donošenju Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Mi koji smo učestvovali u tome odlično znamo da je Hipo banka uzela aktivno učešće, pozivana je na sjednice odbora za ekonomiju i sastanke u Centralnoj baici, davala svoje pismene primjedbe i slično. To što je skupština prozrela prevaru banke i sankcionisala je donošenjem odgovarajućeg zakona, samo govori o pokušajima društva da se suprotstavi ovakvim i sličnim pojavama, naveo je Ćalasan i naglasio da je banka aktivno učestvovala u donošenju zakona, a to što nije uspjela u svojim namjerama govori o snazi njenih argumenata.

On je podsjetio da je Zakon o konverziji usvojen ubjedljivom skupštinskom većinom.

Ćalasan je pitao Šoena zbog čega obmanjuje javnost da se taj zakon sprovodi kada banka i njene faktoring firme čine sve kako bi to onemogućili.

U pripremi je analiza koje će ukazati na sve opstrukcije koje se preduzimaju da se zakon obesmisli, a da banka zadrži nezakonito stečen ekstra profit, o čemu ćemo obavijestiti javnost i državne organe, naveo je Ćalasan.

Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *