CKB ostao bez dva miliona eura

Dodajte komentar

Kataro investment i Montenegro SPA Italija nemaju obavezu da plate Crnogorskoj komercijalnoj banci dva miliona eura koje je banka tražila po osnovu ugovora o kreditu, odlukaje sutkinje Privrednog suda Borjanke Zogović.

Odbija se zahtjev tužioca kojim je traženo da se utvrdi da vansudski sporazum o kupoprodaji 89.264 akcija HLT fonda zaključen 10. 6. 2010. godine između tuženog prvog reda, kao prodavca i tuženog drugog reda, kao kupca, ne proizvodi pravno dejstvo. Odbacuje se kao nedopušten zahtjev tužioca da se naloži Centralnoj depozitarnoj agenciji da izvrši prenos akcija HLT fonda, koje su upisane na drugotuženog u onom broju koji na dan prenosa odgovara novčanoj protivvrijednosti od 1.960.924,86 eura na tuženog prvog reda  – stoji u presudi.

CKB će, po nalogu suda, morati da uplati drugoj strani 83.000 eura na ime troškova postupka. Advokat kompanije Kataro Dejan Terzić je tvrdio da ovlašćeno lice ove kompanije Natali Mager nikada nije bila u Crnoj Gori, pa nije mogla ni da potpiše sporni ugovor o kreditu. Takođe je navodio da sredstva iz tog ugovora nijesu isplaćena korisniku kredita Kataru, već su, bez njihovog naloga, prenešena na račun Monteadria broker diler, prenosi Pobjeda.

CKB je prije pet godina podnijela tužbu protiv kompanija Kataro i Montenego SPA zbog 1,5 miliona eura duga za kredit. Advokat CKB-a Vladimir Bojić iz Advokatske kancelarije “Velimirović i partneri” je ranije izjavio da je novac, po usmenom nalogu tadašnjeg menadžmenta banke, prenijet direktno na račun brokerske kuće Monteadria broker diler, kojim su kupljene akcije HLT fonda. Kataro je, nakon tri godine od uzimanja kredita, napravio vansudski sporazum o prenosu ovih akcija na ćerku firmu Montenegro SPA Italija, kako bi, prema riječima Bojića, izbjegao vraćanje kredita.

Ugovor o kreditu između CKB-a i kompanije Kataro investment iz Luksemburga jedan je od spornih ugovora zbog kojih je protiv nekadašnjeg menadžmenta CKB-a pokrenut krivični postupak.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *