1000+: Ako uklone stanove iz ponude, građevinari plaćaju penale

Građevinske kompanije koje su se prijavile za učešće u projektu Hiljadu plus dostavile su garanciju u visini od dva odsto predračunske vrij ednosti ponuđenih stanova, čime je osigurano da oni neće biti izuzeti iz ponude, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.U resoru zaduženom za realizaciju Vladinog projekta, kroz koji bi građani trebalo da kupe stanove po povoljnim uslovima, kazali su da su dostavljene garancije naplative na prvi poziv, bez prava prigovora, u korist Ministarstva.

Svrha dostavljanja garancije jeste da se osigura da ponuđene stambene jedinice ostaju u projektu, odnosno na raspolaganju korisnicima za vrijeme trajanja Javnog poziva za građane i određeni period nakon njegovog zaključenja. Ukoliko investitor ponuđene stambene jedinice proda ili na drugi način izuzme iz ponude, Ministarsvo održivog razvoja i turizma može pozvati banku koja je izdala garanciju i naplatiti garantovani iznos“, istakli su u Ministarstvu, odgovarajući na pitanje da li će i kako sankcionisati građevinare koji ponuđene stanove prodaju mimo projekta.

Garancije ponuda, kako su precizirali, izdaju banke, a one će važiti do 30. maja ove godine.

Dnevnim novinama juče su se obratili čitaoci, čija su imena poznata redakciji, tvrdeći da je jedna od građevinskih kompanija koja je dostavila ponudu za učešće u projektu već mimo njega prodala većinu useljivih stanova.

To su u toj kompaniji negirali, dok u Ministarstvu kažu da smatraju da građevinari ne bi na svoju ruku promijenili ponudu i time rizikovali naplatu garancije.

Kako su u pitanju značajna finansijska sredstva cijenimo da ponuđačima nije u interesu da krše pravila projekta i iniciraju naplatu garancije“, zaključili su u Ministarstvu.

Dnevne novine

Check Also

Mentalno zdravlje ekonomiju će koštati 16 biliona dolara

Poremećaji mentalnog zdravlja u porastu su u svim zemljama svijeta, a globalnu bi ekonomiju između …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *