Diskovi koji podatke čuvaju – zauvijek

Naučnici sa univerziteta u britanskom Southamptonu objavili su da su postigli velik napredak u izradi medija za permanentno čuvanje podataka.

Oni su, korištenjem posebno pripremljenih staklenih diskova i lasera uspjeli unutar tog materijala zapisati podatke u čak 5 dimenzija. Osim smještaja pojedinog bita (nanoskopske tačke, koja je osnova ovog zapisa) u tri prostorne dimenzije, bilježi se i njena orijentacija i veličina. Zapis se izvodi u tri sloja koji su međusobno udaljeni oko pet mikrona, tako da ovaj maleni disk može imati kapacitet od čak 360 TB.

Osim što je zapis podataka na ovaj način vrlo gust, kristalno staklo u koje se oni zapisuju izrazito je otporno. U stanju je da izdrži temperature do 1000°C, dok na sobnoj temperaturi ima procijenjeni vijek trajanja od čak 13,8 milijardi godina. Podaci se s kristalnih diskova čitaju posebnim mikroskopima s polarizatorom.

Osnovnu bi primjenu ova tehnologija, nazvana ‘Superman memory crystal‘ trebala pronaći u organizacijama koje arhiviraju velike količine podataka, i moraju ih pohraniti na sigurnom kroz duži vremenski period, ili pak – vječno.

 

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *