American Express sprema otkaze

Dodajte komentar

American Express, najveća svjetska kartičarska kuća, najavila je restrukturiranje i ukidanje radnih mjesta kako bi u iduće dve godine smanjila troškove poslovanja za milijardu dolara.

Suočen s oštrom konkurencijom i gubitkom nekoliko dugoročnih ugovora, među ostalim s kompanijama kao što su Fidelity Investments i Costco Wholesale, AmEx je najavio ukidanje radnih mjesta, ali nije objavio koliko.Zasad još ne znamo kolika će biti smanjenja jer će odluke o određenim pozicijama tek biti donijete“, poručio je Kenneth Chenault, izvršni direktor AmExa.

On je istakao kako će kompanija konsolidovati svoje marketinške operacije kako bi izbjegla dupliranje infrastrukture, resursa, troškova i procesa.

AmEx je poručio i kako glavni direktor marketinškog odsjeka John Hayes napušta kompaniju nakon 20 godina. Takođe, stvoriće se globalna marketinška operativna jedinica, koju će voditi Mike McCormack.

Najava restrukturiranja uslijedila je nakon što je nedavno kompanija objavila poslovne izvještaje, prema kojem je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju dobit AmExa pala za 38 posto na godišnjem nivou, na 899 milijona dolara. Prihodi AmExa pali su, ipak, za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 8,39 milijardi dolara.

Slabiji poslovni rezultati posljedica su, među ostalim, pojačane konkurencije i visokog kursa dolara, zbog čega su prihodi AmExa iz međunarodnih operacija pali. Slabost rezultata posljedica je, takođe, prekida nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – ponajviše trgovačkim lancima i vazduhoplovnim kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica.

Tako će, na primjer, u martu završiti ekskluzivni ugovor AmExa s Costcom u SAD-u, prema kojemu je drugi po veličini američki trgovački lanac primao samo AmExove kartice.

Izvor: Fortune

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *