MMF: Dajte izbjeglicama posao, ali ih platite bijedno

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond je u januaru objavio izveštaj koji poziva evropske zemlje da prihvate većinu izbjeglica i da ih privremeno zaposle, ali da ih plate manje od garantovane minimalne zarade.

MMF u svom izvještaju preporučuje pravljenje kratkoročne razlike između azilanata i građana EU, kroz “privremena” i ograničena odstupanja od minimalne zarade za izbjeglice. To bi značilo davanje subvencija za plate firmama u Evropi koje bi zapošljavale migrante koji su pobjegli iz rata, siromaštva i nasilja u zemljama Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike ili usvajanje “privremenog smanjenja minimalnih ili početnih plata u odnosu na one koji su već zaposleni”.

Međunarodno iskustvo sa ekonomskim imigrantima sugeriše da  oni imaju niže stope zaposlenosti i plate od lokalnog stanovništva, iako te razlike opadaju sa vremenom“, navodi se u izvještaju pod nazivom “Izbjeglice u Evropi: Ekonomski izazovi”.

MMF tvrdi da će ove mjere smanjiti troškove onih koji primaju izbjeglice i omogućiti im da brzo nađu posao.

Zaista, čim izbjeglice dobiju posao, to će pomoći javnim finansijama kroz plaćanje poreza na dohodak i doprinosa za socijalno osiguranje“, navodi se u dokumentu.

U stvari, MMF smatra da su “visoke početne plate i stabilna životna situacija zapravo prepreka integraciji”.

Nizak stepen obrazovanja i loše jezičke vještine će vjerovatno ograničiti atraktivnost izbjeglica na tržištu rada. Smanjenje ograničenja u pogledu  kretanja izbjeglica takođe može omogućiti ovim ljudima da idu gdje postoje izgledi za posao“, saopštio je MMF.

Žordi Angusto, španski ekonomista prokomentarisao je da MMF razmišlja u okvirima neoliberalne teorije koja kaže da držanje donjeg nivo plata povećava zaposlenost.

“Navodi u izvještaju su nerealni. Kao prvo, zamjena skupljih radnika sa jeftinijim će povećati ksenofobiju među onima koji će biti otpušten. Postoji rizik od trajne zamjene radnika. Drugi efekat je uticaj smanjenih plata na BDP-u i povećanje profita i nejednakost “, rekao je Angusto.

Politikolog Tifani Vilijams, pomoćnik direktora u Institutu za političke studije, smatra da je stvaranje radne snage druge klase i sa nižim platama rizičan potez koji bi mogao da natjera ljude da snažnije reaguju protiv imigranata, sprečavajući pokušaje za humano naseljavanje ugroženih porodica.

Mjere štednje koje snižavaju standarde javnih službi,  uslova rada i uslova života nikada neće biti način da se izgradi pravedna globalna ekonomija“, zaključuje Vilijams.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *