Za poreze duguju 12,4 miliona, direktoru plata četiri hiljade

Dodajte komentar

Pljevaljski Rudnik uglja državi duguje 12,38 miliona eura, od čega se na dug po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa i na lična primanja odnosi 11,91 milion, a 383 hiljade eura odnose se na PDV, porez na dobit i koncesije i na ostale vrste poreza.

Podaci o poreskom dugu navedeni su u najnovijoj crnoj listi poreskih dužnika, koju je krajem januara objavila Poreska uprava.

Većinski vlasnik Rudnika uglja je italijanska kompanija A2A sa 39,4 odsto vlasništva, dok je u vlasništvu države 31,1 odsto akcija, a najveći pojedinačni akcionar u tom preduzeću je premijerov brat Aco Đukanović sa 11,84 odsto dionica. Kapital od 16,23 odsto je u vlasništvu fizičkih, a 2,2 odsto u vlasništvu pravnih lica.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, poreski dug Rudnika uglja, koji je početkom oktobra prošle godine iznosio preko 14 miliona eura, smanjen je krajem prošle godine kada je iz Rudnika u penziju otišla grupa od 93 radnika.

Da bi rudari, kao i ostali zaposleni, mogli da ostvare pravo na penziju, Rudnik je morao da uplati poreze i doprinose za te radnike, kojima ss uplata doprinosa duguje i po više godina.

Postoje i slučajevi da su bivši radnici penzionisani, a da im Rudnik nije uplatio kompletan staž, zbog čega primaju umanjsne penzije.

S druge strane, direktori u Rudniku uglja su dobro nagrađeni, izvršni direktor Slavoljub Popadić ima platu preko četiri hiljade eura, a u toj kompaniji, prema nezavničnim saznanjima „Dana” gotovo svakodnevno se zapošljavaju novi savjetnici koji su takođe dobro plaćeni. Za savjetovanje u toj kompaniji donedavno je plaćan i predsjednik odbora direktora Rudnika Vladan Dubljević, kada je kao pomoćnik ministra ekonomije, za posao savjetnika u Rudniku zarađivao hiljadu eura mjesečno.

 

Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *