Loše navike kojih se hitno morate riješiti

Dodajte komentar

Nema ništa loše u tome da u novogodišnje odluke ubacite i stvari vezane za vaše ponašanje na poslu. Par savjeta kako se riješiti loših navika za uspješniju 2016. godinu.

  1. Povišica – godišnje ocjenjivanje nije vrijeme kada bi trebalo razgovarati o povišici s vašim nadređenim. Nađite se koji mjesec prije.
  2. Nemojte biti posljednji koji dolazi u kanclariju – tako izgledate kao neko kome uopšte nije stalo. Neka vaši nadređeni primijete da ste počeli dolaziti među prvima.
  3. Doći s mamurlukom – afretwork je uvijek privlačan, a ležanje petkom na stolu baš i nije. Pijte puno tečnosti, počnite da vježbate.
  4. Cijeli dan sjedite za stolom – Prošetajte koji put po kancelariji. Imaćete više energije. Stavite čašu s vodom na sto, ne bočicu. Tako ćete češće ustati i prošetati.
  5. Raditi posao koji mrzite – ustajete svaki dan s grčem od pomisli da idete na posao? Vjerujte, svi to primjećuju.
  6. Ostajati duže na poslu zbog osjećaja krivice – većina će pomisliti da ste neorganizovani i da ne znate da se nosite s količinom posla, a ne da ste posvećeni poslu.
  7. Biti tih na sastancima – šefovi će misliti kako ste nepripremljeni i kako uopšte nemate ideja. Ako ste pozvani na sastanak, onda i učestvujte, osim ako ste samo zapisničar, a to bi trebalo biti jasno od početka.
  8. Svakodnevno naručivanje hrane u kancelariju – izađite koji put sa saradnicima na ručak ili donesite nešto od kuće. Bićete produktivniji, a i ušteda je tu.
  9. Izbjegavanje HR-ovaca – vjerujete, oni vas poznaju, a i mogu vam koristiti, dati pokoji pametan savjet.
  10. Društvene mreže – stalno ste na njima, zapravo, gubite vrijeme i neprofesionalni ste. Provjerite ih par puta dnevno, kada vam je potrebna mala pauza.
  11. Radite bolesni – kašljete, kijate… Ne dolazite na posao! Ne samo da ćete zaraziti druge, nego niste uopšte produktivni.
  12. Bojite se šefa – čim više povremenih susreta, poput vožnje liftom, to bolje za vas. Ponekad vam kakav pametan komentar može osigurati i napredovanje.
  13. Fokus samo na poslu – divno je biti fokusiran i predan onome što radiš, ali povišice i napredovanja se događaju onima koji su upućeni u ono što se događa u kancelariji.
  14. Žaliti se na posao preko društvenih mreža – čak i slatki post na Facebooku može naljutiti šefa.
  15. Tračanje – svi to radimo, svima treba oduška… Ali, držite to podalje od radnog prostora…
  16. Neproduktivnost – ako je u vašem okruženju to ikako moguće, odgovarajte na mailove i odrađujte zadatke kada ste najproduktivniji.
  17. Imate li malo vremena? – nije problem pitati nekoga za pomoć, ali morate znati da ponekad ometate druge u izvršavanju njihovih zadataka, a sve biste sami shvatili da te se koncentrisali.
  18. Preskakanje kancelarijskih zabava – pa to su ljudi s kojima provodite većinu svog vremena. Tako postajete dio tima i izgrađujete prijateljske veze.
  19. Dopisujete se mailom cijelo vrijeme s kolegama – zapravo, bila bi ušteda vremena da odradite kratki sastanak.
  20. Dijeljenje privatnih stvari na poslu – da, u današnje vrijeme radno mjesto je prilično ležerno. Super je podijeliti smiješnu priču o partneru ili zabavne vikend planove dok razgovarate sa ssradnicima u kuhinji, ali najbolje je izbjeći da idete previše u dubinu.
  21. Prijatelji na poslu – lijepo je imati prijatelje na poslu, ali morate biti sigurni da ne visite s istim ljudima cijelo vrijeme ili još gore, da isključujete druge saradnike.
  22. Neuredan radni sto – možda je vama to kreativno, ali šefu izgleda neorganizovano.
  23. Cijelo vrijeme imate slušalice – sjedite sa slušalicama na ušima? Skinite ih kada odgovarate na mail, a stavite ih kada se morate koncentrisati.
  24. Jedete za kancelarijskim stolom – iako česta pojava, može biti jako depresivno. Uzmite kratku pauzu ili jedite sa saradnicima. Šetnja uvijek može biti produktivna!
  25. Otvoreno milion stranica – u stvarnosti rijetkima uspijeva miultitasking. Radite stvar po stvar.
  26. Radite prvo lakše zadatke – nemojte odmah čim uđete u kancelariju, provjeravati mailove. Prvi sat u kancelariji zaronite u kakav projekat ili zadatak jer to često djeluje vrlo podsticajno.

Izvor: Profitiraj

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *