Tužilaštvo od Hypo banke i izvršitelja zaplijenilo svu dokumentaciju

Dodajte komentar

Specijalno tužilaštvo zaplijenilo je kompletnu dokumentaciju iz Hypo Alpe Adria banke HAAB, Heta Asset Resolutiona i javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića u izviđaju koji je otvoren nakon samoubistva Esada Muminovića, klijenta ove banke.Dnevne novine saznaju da je specijalna tužiteljka Lidija Mitrović angažovala tim vještaka koji su počeli analizu ovog predmeta, a uskoro bi trebalo da počnu i saslušanja svjedoka.

Izviđaj je otvoren na osnovu krivične prijave koju je novinarka Jasmina Muminović, kćerka pokojnog Esada, podnijela protiv nadležnih u HAAB-u, Heta Asset Resolutionu i Centralnoj banci Crne

Gore. Ona sumnja da su nadležni u ovim finansijskim institucijama, plasiranjem štetnih kredita “švajcaraca”, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i prevara na organizovan način, čime su njenog oca, kako tvrdi, naveli da počini samoubistvo 9. oktobra u kancelariji javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića.

Nezvanično, zadatak Specijalnog tužilaštva je da ispita regularnost cijelog procesa od ulaska sumnjivih kredita na crnogorsko tržište, navodno u švajcarskim francima, pa sve do sada, kada se aktivno opstruira primjena Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.

Ovaj zakon stupio je na snagu 22. avgusta, a njime je propisano da se konverzija svih kredita odobrenih u švajcarskim francima (CHF) u eure izvrši po kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora i potom uradi novi obračun sa uračunatom fiksnom kamatom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Banka je bila dužna da do 6. oktobra završi primjenu zakona i korisnicima ponudi nove ugovore o konverziji i reprogramu kredita.

Predstavnici klijenata do sada su u više navrata ukazivali da HAAB, uz podršku Centralne banke, selektivno primjenjuje Zakon o konverziji te da time nanosi direktnu štetu građanima.

Prema navodima krivične prijave, u Crnoj Gori je po instrukcijama grupacije iz Klagenfurta formirana Hypo Group koju su sačinjavali Hypo Alpe Adria Bank, Hypo Alpe Adria Leasing, Hypo Alpe Adria Development i Hypo House. Banka se oslobađala loših kredita ustupajući ih Hypo Alpe Adria Developmentu d.o.o. Podgorica, koji je preimenovan u Heta Asset Resolution koja sada izbjegava primjenu Zakona o konverziji.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *