Svaki deseti kredit se ne vraća

Dodajte komentar

Ukupan iznos nekvalitetnih kredita trenutno je 351 milion eura, kazao je guverner Centralne banke Milojica Dakić.

Ukupan iznos loših kredita je smanjen za 12,2 odsto u odnosu na uporedni period. Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnom iznosu kredita je 13,8 odsto, rekao je Dakić na jučerašnjoj sjednici Skupštine.Parlament je juče razmatrao izvještaj o radu CBCG za 2014. godinu. Dakić je naveo da Crna Gora ima izražen ekonomski rast i porast stranih direktnih investicija, zbog čega ne može doći do bankrota države.

Ne očekuje se problem te vrste, jer da se očekuje onda sigurno ne bismo imali onu situaciju od prije nekoliko mjeseci kada smo na međuna-

rodnom tržištu emitovali obveznice koje su izazvale tražnju koja je bila daleko veća od ponude, rekao je Dakić.

Prema njegovim riječima, kreditna aktivnost banaka trenutno je na nivou od dvije i po milijarde, što je 7,4 odsto više nego krajem prošle godine.

Izvještaj CBCG je najviše kritikovao Goran Tuponja (Pozitivna), koji je kazao da se vrhovna monetarna institucija sa jednom rečenicom osvrnula na nagli rast javnog duga, koji je na kraju 2009. godine bio 31,9 odsto BDP-a, a na kraju 2014. 59,6 odsto.

Za javni dug ste samo u jednoj rečenici kazali da nagli rast može biti protumačen kao fakgor koji može ugroziti finansiranje državnih obaveza. U takvim uslovima se prekida ili smanjuje priliv kapitala, poskupljuje finansiranje javnog duga i pogoršava kreditni rejting. Javni dug je jedan od stubova stabilnosti Crne Gore i niste dovoljno radili na tome, istakao je Tuponja.

On je upoređivao pokazatelje iz 2009. i 2014. godine i naveo da je u tom periodu porastao broj nezaposlenih lica, a smanjio se broj zaposlenih.

Prosječna plata se povećala za 14 eura, dok je broj penzionera sa 97 hiljada povećan na 110 hiljada. Do toga je dovela politika gašenja preduzeća, socijalni programi i slanje radnika u penziju jer im se ne može omogućiti da rade, kazao je Tuponja.

O izvještaju CBCG za prošlu godinu poslanici će se izjasniti naknadno.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *