Vlada – A2A: Italijanima će platiti tržišnu cijenu akcija

Dodajte komentar

Pregovori Vlade i A2A u vezi sa upravljanjem u Elektroprivredi trebalo bi da budu završeni u narednih 15 dana, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić i dodao da se pregovori trenutno nalaze u fazi „finog podešavanja”.Očekujemo da se u narednih 15 dana završe razgovori i javnost će biti obaviještena o svim detaljima, rekao je Kavarić novinarima na Međunarodnoj konferenciji u Podgorici i dodao da su prije isticanja prethodnog ugovora o menadžmentu rekli da su raspoloženi da nastave saradnju ukoliko postoji saglasnost oko razvojnih projekata.

– U ovoj fazi mogu da kažem da smo postigli visok stepen saglasnosti oko drugog bloka Termoelektrane, kao i ostalih projekata, odnosno onoga što su razvojne performanse EPCG koje treba da budu dostignute, naveo je Kavarić.

Istakao je da se razgovara o ostanku A2A u EPCG i obavljanju menadžmenta u narednih pet godina, kao i izlaznoj, odnosno put opciji.

– Put opcija oko koje se razgovara jeste da u određenom periodu od narednih pet godina, ako se steknu određeni uslovi, A2A treba da ima izlaznu opciju. Sa tog aspekta razgovaramo koji je to nivo u zavisnosti od metodologije i momenta budućnosti kada bi se to desilo. Želimo da ta opcija bude na nivou onoga što je realna vrijednost, ništa više od toga saopštio je Kavarić i objasnio da se put opcija aktivira u situaciji ako se dese neki događaji koji su van kontrole Vlade i A2A.

– U tom slučaju Vlada je spremna da ponudi izlaz u formi put opcije, ali samo do nivoa koji treba da bude praćen onim što je realna vrijednost EPCG, odnosno akcija kompanije u datom momentu – kazao je Kavarić.

On je naveo da misli da je pronađen model kako projekat treba da bude realizovan na opšte zadovoljstvo i da oba partnera stanu iza njega.

Pregovorima sa A2A juče sa bavio i premijer Milo Đukanović, koji je kazao da se nada da će sa Italijanima nastaviti strateško partnerstvo. Pregovori su, kako je istakao, u završnoj fazi i ostala su još dva važna pitanja oko kojih se pregovara.

– Jedno je izlazna opcija, na kojoj je insistirao italijanski partner, a drugo se odnosi na drugi blok, rekao je Đukanović u emisiji „Odgovoran odgovor” na RTCG-u i dodao da imaju vrlo jasne ponude po oba pitanja.

Do zastoja po pitanju drugog bloka, kako je naveo, došlo je zbog nerazumijevanja među partnerima, ali je naveo da je kroz poslednje pregovore stvorena pretpostavka za izlazak iz tog ćorsokaka, da se prevaziđe zastoj i stvore uslovi da se u narednih 30 do 45 dana finalizuju pregovori sa kompanijom Škoda Prag i počne realizacija investicije.

Poslednja ponuda koju je podnijela Škoda Prag bila je oko 340 miliona eura. Ponuda se odnosi ne samo na dodatnu proizvodnju. energije, nego i regulisanje dugotrajućih problema zaštite životne sredine u pljevaljskoj kotlini, rekao je Đukanović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *