Skok cijene zlata na tronedjeljni maksimum

Dodajte komentar

Zlato je poraslo na gotovo tronedjeljni visok nivo u petak nakon odluke Federalnih rezervi da ostave kamatne stope nepromijenjenim, pogodivši poglede ulagača na globalnu ekonomiju i pritisnuvši tržišta kapitala u razvijenim ekonomijama.

Spot cijena zlata porasla je 0,5 posto, na 1,137.34 dolara za uncu popodne, nakon što je ranije dodirnula najviši nivo od 2. septembra, na 1,141.50 dolara za uncu. Zlato je na putu da završi na nedjeljnom dobitku od oko 2,7 posto, poništivši tronedjeljni gubitak.

Američki Fed je zadržao kamatne stope nepromijenjenim u četvrtak zbog brige za globalnu ekonomiju, volatilnosti finansijskih tržišta i trome domaće inflacije. Otvorena je mogućnost skromnog povećanja stope kasnije ove godine.

“Čini se da je Fed malo izgubio povjerenje u ciklus povećanja kamatne stope”, rekao je analitičar Macquarie Matthew Turner. “Ali još uvijek mislim da će kamate biti povećane u decembru.”

Većina najvećih banaka na Wall Streetu takođe očekuje da će Fed povećati stopu u decembru prema anketi Reutersa u četvrtak, nakon odluke Feda.

Prolongiranje Fedove odluke o povećanju stopa, pomaći slabost cijene zlata prema idućoj godini”, rekao je Georgette Boele, analitičar ABN Amro.
“Mi imamo negativan pogled na cijenu zlata uglavnom jer očekujemo nižu potražnju od investitora.”

Fed takođe predviđa da će inflacija puzati polako prema svojoj 2 postotnoj meti, što se vidi kao negativan faktor za cijenu zlata.

Dolar je pao na najniži nivo u tri sedmice prema korpi glavnih valuta da bi potom porastao, dok su prinosi na obveznicama oštro pali.

“Fedovo oklijevanje može dodatno pojačati brigu ulagača o zdravlju globalne ekonomije, prije nego što ih uvjeri da napuste zlato kao jednu od rijetkih trajućih pogodnosti”, naveo je Capital Economics u bilješci.

S fizičke strane, zlato je pojeftinilo u Indiji, drugom najvećem svjetskom potrošaču, proširivši ove sedmice muke trgovaca da se riješe dionica zbog trome potražnje.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *