Rano za prognoze: Oči uprte u kurs dolara

Dodajte komentar

Poslije „crnog ponedjeljka” u kojem su akcionari 300 najvećih evropskih kompanija izgubili na berzama više od 400 milijardi dolara, ključno je za nas pitanje, kažu crnogorski analitičari, kako će se kretati odnos dolara i eura s obzirom da smo krenuli u izgradnju auto-puta sa zaduženjem u dolarima.

Smatraju da je rano za prognozu, ali da će ishod zavisiti i od kretanja cijena nafte, obveznica…, piše Pobjeda.

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kaže da je ključno pitanje šta će se dešavati sa kursom dolara u odnosu na euro, jer smo eurizovana ekonomija, a značajan dio kompanija ima dolarska plaćanja.

„Za nas je to bitno i zbog autoputa za koji je uzet kredit u dolarima, ali niko ne može predvidjeti u kom pravcu će se kretati kurs. Prikom projekcija ne smije se smetnuti radikalan pesimizam investitora u odnosu na hartije od vrijednosti na tržištu. To može biti značajan elemenat u korekciji budućih ekonomskih aktivnosti“, smatra Kostić i dodaje da ostaje da se vidi šta će preduzeti američke Federalne rezerve FED i da li će i kako uticati na referentnu kamatnu stopu.

Kostić je naglasio i da će „crni ponedjeljak“ uticati na svjetsku ekonomiju, ali ovako značajni berzanski gubici ne mora da znače najavu nove svjetske ekonomske krize.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić, koji je svojevremeno bio i direktor Neks berze, takođe smatra da gubici na berzama neće direktno uticati na Crnu Goru, ali će biti posrednog uticaja na naše tržište kapitala.

„Biće interesantno kako će se ova kriza odraziti na odnos dolara i eura, jer mi idemo u ogroman projekat izgradnje auto-puta sa zaduženjem u dolarima. Na Crnu Goru će se i te kako odraziti kretanje cijena nafte. Bitno je i šta će se dešavati sa obveznicama na evropskom i svjetskom tržištu, jer očigledno nas u narednom periodu očekuje neki novi nivo zaduženja. Za Crnu Goru je bitno i da li će ova kriza potrajati, odnosno da li će to uticati na obim investicija“, kaže Bojanić.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da gubici na svjetskim berzama za sada ne bi trebalo da se odraze na Crnu Goru.

„Ali svaka globalna kriza, da ne kažem treći talas iste krize, ako bi nastupio, pogodio bi i Crnu Goru. Možda bismo u svemu tome mogli da prođemo i dobro, s obzirom da smo vezani za dolar kroz dug za auto-put. Ne bi me iznenadilo ni da dođe do značajnijeg pada dolara i da nam auto-put bude jeftiniji, ali… Sve u svemu, rano je za prognoze“, rekao je Drecun.

Pobjeda/cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *