Prosječna likvidna sredstva crnogorskih banaka 662,4 miliona eura

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka u junu su iznosila 662,4 miliona eura, tri odsto više nego u maju, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.  U odnosu na jun prošle godine, prosječna likvidna sredstva veća su 17,1 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u junu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka je na kraju juna iznosila oko 3,24 milijarde eura i bila je 0,5 odsto viša nego prethodnog mjeseca. Bilansna suma je u odnosu na jun prošle godine porasla 7,7 odsto.

U strukturi aktive banaka, u junu su dominantno učešće od 73,6 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 14,1 odsto, dok se 12,3 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 74,3 odsto ostvarili su depoziti i kapital 14,1 odsto, pozajmice 7,9 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,7 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka je na kraju juna iznosio 455,3 miliona eura i bio je manji 0,2 odsto na mjesečnom, a 6,4 odsto veći na godišnjem nivou.

cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *