Ruske banke obustavljaju potrošačko kreditiranje zbog neisplativosti

Dodajte komentar

JSC Alfa Bank, privatna banka koju je osnovao milijarder Mihail Fridman, obustavlja kreditiranje svih osim najimućnijih klijenata. Razlog je što sve više klijenata ove godine kasni s plaćanjem.

Moskovska banka ukinula je kredite na licu mjesta u 15 manjih ruskih gradova u kojima posluje, u gradovima s manje od 300.00 stanovnika, rekao je Mihail Povalij, direktor maloprodajnog poslovanja. Planiraju da zatvore oko 280 poslovnica u Rusiji, piše Bloomberg.

“Dobit na maloprodajne kredite je znatno pala, dok su troškovi finansiranja i rizik porasli pa je obobravanje kredita znatno manje zanimljivo nego 2013. i 2014. To se neće promijeniti najmanje dvije godine”, tumači Povalij.

Alfa, najveća privatna ruska banka, pridružila se sve većem broju banaka koje se, zbog ulaska Rusije u recesiju, povlače iz potrošačkog kreditiranja. PJSC Orient Express Bank i Home Credit & Finance Bank LLC, velike privatne banke, već su zatvorile stotine poslovnica.

Alfa je početkom juna imala kreditni portfolio vrijedan 4,3 milijarde doara, peti najveći u Rusiji.

Banka zapošljava 10.900 ljudi, mnogi od njih rade u poslovnicama koje izdaje “brze” potrošaćke kredite, na licu mjesta, onima koji žele da kupe televizor, kućanske aparate ili namještaj.

Oko 25 posto ruskih dužnika ima pet ili više kredita, a prije dvije godine ih je dvadesetak posto imalo više od tri, rekao je Povalij. “Zbog dugova ljudi često traže nove kredite kako bi otplatili stare”, dodao je.

Alfa očekuje da će se količina izdanih kredita ove godine smanjiti za petinu, dijelom i zbog odbijanja potencijalnih klijenta. Povalij je rekao da u obzir dolaze samo klijenti koji zarađuju više od 250,000 rubalja (4,140 dolara), a u tu grupu pripada smao 2 posto zaposlenih Rusa.

Na kraju juna je udio zaduženih koji su barem jedan dan kasnili s plaćanjem iznosio 7,5. posto u odnosu na 5,9 posto početkom godine.

U nadolazećom godinama bi oko 5 posto Rusa moglo postati nesolventno, rekao je  Mihail Zadornov, izvršni direktor potrošačkog odjela VTB Groupa. Njegova je banka drugi najveći potrošački kreditor u zemlji, nakon OJSC Sberbanka.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *