Bafet: Evo gdje možete da uzmete fine pare

Dodajte komentar

Legendarni investitor Voren Bafet najavio je dvije milijarde dolara investicija u australijske dionice. Njegov Berkšir hatavej nedavno je utrošio 388 miliona dolara u kupovinu udjela u osiguravatelju IAG.

Ako se vratite za dvije do tri godine, shvatićete da imamo četiri ili pet australijskih akcija u vlasništvu. Lijep novac mogao bi se zaraditi na australijskim dionicama u narednih deset, dvadeset, trideset godina. Ako uspijemo doći do onog što nam odgovara, ostaćemo ovdje jako dugo”, najavljuje Bafet.

Njegove izjave dolaze u trenutku kad australijski indeks S&P ASKS 200 počinje da se oporavlja od tromjesečne rasprodaje. Tržište je sada nevjerovatno atraktivno, kažu analitičari Goldman Saksa, piše CNBC.

“S 15,8 odnosom cijene i zarada, Australija se trguje po 9 posdtotnom diskontu u odnosu na MSCI Vorld – znatno ispod 1 odsto prosječne premije i vrlo blizu najvećeg diskonta u posljednjih deset godina”, napisao je analitičar Goldman Saksa u ovonedjeljnom izvještaju.

Bafet otkriva kako će jedan od njegovih glavnih izbora biti Australia New Zealand Banking. U svakom slučaju, većina analitičara sada procjenjuje da će australijsko tržište već do kraja ove godine porasti na oko deset posto. Bafet se, kao i obično, uključuje u pravom trenutku.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *