Hrvatska: Hakeri mu oteli 67.000 kuna

Dodajte komentar

Ukrajinac s portugalskim pasošem direktor jedne londonske kompanije, uhapšen je u Zagrebu jer je na šalteru poslovnice jedne od banaka u Zagrebu podigao 67.000 kuna ukradenih s hakovanog računa jednog hrvatskog građanina, piše Jutarnji list.

Račun mi je hakovan dok sam vršio transakciju. Zamrznuo mi se ekran kompjutera pa se nisam više mogao ulogovati putem PIN-a i tokena. Resetovao sam računar i kad sam se uspio spojiti, novca koji je bio namijenjen transakciji više nije bilo na računu – zavapio je pokradeni Zagrepčanin radnici banke prije par nedelja.

Policajci su krenuli u potragu za hakerom i prema dosad utvrđenom, kako se list nezvanično saznaje , ušli su u trag tročlanoj bandi koja iz različitih dijelova Evrope marljivo operiše. Dok se za glavnim hakerima, parom iz istočne Evrope, traga, u srcu Zagreba zbog računarske je prevare uhićen kurir Oleksandr S. Trenutno je u ekstraddicionom pritvoru.

Za sada je poznato da je u nekoliko različitih banaka u Hrvatskoj otvorio račune. Jedan od njih tako je bio u PBZ-u, a na njega se slilo 67.000 ukradenih kuna. Kako list saznaje, Oleksandr S. u Londonu vodi kompaniju koju je s Poljakom Franciszekom P. B. prije nekoliko godina osnovao uloživši jednu funtu. Čini se da im ta kompanija služi za pranje novca budući da je svako poslovanje s njom naznačeno kao visokorizično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *