Kompanija vrijednija od država: Apple će ubrzo vrijedjeti više od bilion dolara

Dodajte komentar

Apple je u nekoliko navrata procijenjen na više od bilion dolara(hiljadu milijardi) – trostruko više od Googlea, druge najvrjednije kompanije u SAD-u.

Analitičari finansijske kompanije Cantor Fitzgerald su u ponedjeljak izjavili kako smatraju da će vrijednost Appleovih dionica, koje su trenutno procijenjene na otprilike 127 dolara po dionici (ukupna vrijednost kompanije iznosi 733 milijarde dolara), ubrzo iznositi 180 dolara po dionici, što znači da će Apple vrijedjeti 1,05 biliona dolara.

Ovo je prvi put da je neka kompanija procijenjena na više od bilion dolara. To bi značilo da će, prema procjenama Svjetske banke, Apple biti vrjedniji od BDP-a Indonezije, Holandije i Saudijske Arabije. To takođe znači da će Apple, u takvom scenariju, biti 2,6 puta vrjedniji od Googlea, čija tržišna vrijednost iznosi 383 milijarde dolara.

Jedan od razloga za toliki uspjeh Applea, objašnjava analitičar Brian White, je neprekinuti uspjeh koji kompanija bilježi u Kini te Apple Watch, koji će krenuti brzo u prodaju, a koji je prvi novi Appleov proizvod u pet godina. Dodatna mogućnost za Apple jest i električni automobil o kojem se u posljednje vrijeme mnogo spekuliše.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *