Dobit Telekoma veća 21,6 miliona eura u 2014. godini

Dodajte komentar

U 2014. Crnogorski Telekom je potvrdio svoje tehnološko liderstvo, uprkos veoma izraženom konkurentnom okruženju i pritisku na prihode kompanije. Ukupni prihodi su zadržali trend pada, i iznosili su 104,6 miliona eura, što je za 5,6 miliona eura, odnosno za 5% manje nego u 2013. Smanjenje prihoda, uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u fiksnoj i mobilnoj mreži, kao i prihoda od poruka, turista i usluga prenosa podataka.

Smanjenje prihoda je djelimično nadoknađeno rastom prihoda od mobilnog interneta, Extra TV-a, prihoda od fiksnih broadband servisa, prodaje opreme i ICT integrisanih rješenja.

“Ponosan sam što mogu reći da su naši poslovni rezultati, uprkos usporenom ekonomskom razvoju, kao i opštem opadajućem trendu na tržištu telekomunikacija, i dalje solidni, zahvaljujući povećanju prihoda od ICT i Extra TV servisa, kao i boljoj prodaji opreme i povećanju prihoda od mobilnih i fiksnih broadband servisa” – rekao je Rudiger Šulc, izvršni direktor Telekoma.

Snažan fokus na optimizaciju troškova

Tokom 2014. kompanija je zadržala snažan fokus na unutrašnju efikasnost, čime su operativni troškovi (osim troškova amortizacije i posebnih utjecaja) smanjeni za 3,4 miliona eura ili 5%, u odnosu prethodnu godinu, najvećim dijelom kroz kroz ostvarene uštede u indirektnim troškovima. Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 41,1 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 2,2 miliona eura, odnosno 5%, u odnosu na 2013.

Poslovna dobit (EBIT) povećana je za 2,8 miliona eura, na 23 miliona eura, najviše zbog nižih troškova amortizacije i isplate otpremnina zaposlenima u 2013. Neto dobit je porasla za 2,7 miliona eura, na 21,6 miliona eura.

Kontinuirani rast broja ADSL i Extra TV korisnika

U prethodnoj godini je broj broadband priključaka povećan za 3,4 hiljade (5%), na 77,8 hiljada. Broj Extra TV priključaka povećao se za 2,5 hiljada (4%), na 64,3 hiljade. Extra TV je zadržao vodeću poziciju na TV tržištu, sa 41,8% udjela, najviše zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija.

Značajan porast korišćenja mobilnog interneta

Tokom 2014. godine, broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 18% i iznosi 114 hiljada. U isto vrijeme, prihodi od mobilnog interneta porasli su za 25%. Na kraju 2014. godine, korisnici Telekoma su koristili 346 hiljada SIM kartica, što je za 7 hiljada, ili 2%, manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni SIM tržišni udio smanjen je za 1.4 procentna poena i iznosio je 34,1%. Prepaid SIM baza je smanjena za 17 hiljada (8%), dok je postpaid SIM baza povećana na godišnjem nivou za 10 hiljada (8%). Telekom je zadržao lidersku poziciju na tržištu u postpaid segmentu.

“U 2014. godini, uprkos izazovnom okruženju, nastavili smo sa ulaganjima u našu mrežu, sa ciljem da ponudimo najbolje korisničko iskustvo. Uložili smo više do 12 miliona eura u našu visoko kvalitetnu mobilnu i fiksnu mrežu. Poboljšali smo 3G i 4G pokrivenost, tako da sada možemo reći da 3G mreža pokriva 94% ukupnog stanovništva, dok je 4G pokrivenost 62%. I uz sve to, bili smo prvi operater u Crnoj Gori koji je demonstrirao 4G + tehnologiju, sa nevjerojatnim brzinama, do 300 Mbps.

Nastavili smo, takođe, sa implementacijom optike, pružajući broadband korisnicima najbolji kvalitet i stabilnost servisa. Sada možemo reći da svako drugo domaćinstvo u Podgorici ima pristup optici (FTTH), a širenje optičke infrastrukture je nastavljeno i u još devet crnogorskih gradova.

Korisnici će i dalje biti u fokusu naše pažnje: nastavićemo sa ulaganjem u kvalitet naše mreže i pružanjem pristupa najnaprednijim tehnologijama. Takođe ćemo nastaviti sa upotpunjavanjem porfolia naših servisa, uz još bogatiju ponudu uzbudljivih uređaja“ – zaključio je Šulc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *