CBCG: Stabilan bankarski sistem

Dodajte komentar

Bankarski sistem je stabilan i prisutna rastuća likvidnost i solventnost, kao i poboljšanje svih pokazatelja kvaliteta aktive, stoji u Informaciji o stanju bankarskog sektora Crne Gore za decembar 2014. godine koji je usvojio Savjet Centralne banke CBCG.

Na poziciji aktive najveći rast je zabilježen po osnovu kupljenih hartija od vrijednosti, dok na strani pasive najznačajniji rast bilježe depoziti i kapital. 

“Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan.  Kreditna aktivnost banaka u 2014. godini bila je na nešto nižem nivou u odnosu na 2013. godinu. I aktivne i pasivne kamatne stope banaka ostvaruju pad u odnosu na prethodni mjesec“, navodi se u Informaciji o stanju bankarskog sektora Crne Gore.

Savjet CBCG-a je, na 69. sjednicu kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić, usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za januar 2015. godine.

U Izvještaju je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2015. godini. Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *